o clădire de piatră care are o bancă în fața unui zid de cărămidă în croația o navă mare într-un corp de apă cu dubrovnik în fundal în croația un grup de oameni care merg în ploaie în croația un corp mare de apă în croația un grup de oameni care stau la o masă în fața unei clădiri în croația un mare munți stâncoși în croația interfață grafică cu utilizatorul, hartă în croația o clădire mare în croația acoperișul unei clădiri în croația un corp mare de apă cu dubrovnik în fundal în croația o mică insulă cu copaci pe partea din dubrovnik în croația hartă în croația un corp de apă cu un munte în fundal în croația o insulă în mijlocul unui corp de apă cu dubrovnik în fundal în croația o barcă care plutește de-a lungul unui râu lângă un corp de apă în croația un port plin cu bărci lângă un corp de apă în croația o barcă mică într-un port lângă un corp de apă în croația un grup de oameni care stau lângă un corp de apă în croația parcul național lacurile plitvice, înconjurat de copaci în croația o navă mare într-un corp de apă cu dubrovnik în fundal în croația un grup de oameni care stau la o masă în fața unei clădiri în croația un grup de oameni care merg în ploaie în croația acoperișul unei clădiri în croația un mare munți stâncoși în croația o clădire mare de piatră cu un turn cu ceas în croația o insulă în mijlocul unui corp de apă în croația o clădire de piatră care are o stradă îngustă în croația o clădire de piatră care are o bancă în fața unei uși în croația o insulă în mijlocul unui corp de apă cu dubrovnik în fundal în croația o mică insulă cu copaci pe partea din dubrovnik în croația un port plin de bărci cu dubrovnik în fundal în croația o persoană care stă lângă un corp de apă în croația un stol de păsări așezat pe vârful unui munte stâncos în croația hartă în croația un corp mare de apă cu un oraș în fundal în croația o navă mare într-un corp de apă cu dubrovnik în fundal în croația o barcă mică într-un corp de apă cu un munte în fundal în croația o clădire de piatră care are o stâncă stâncoasă în croația o clădire mare în croația un grup de oameni într-un port în croația un turn mare cu ceas care se înalță deasupra unui oraș în croația o statuie în fața unei clădiri în croația o statuie de cal în fața unei clădiri în croația o vedere a unei clădiri în croația o clădire mare în croația o clădire mare în croația un gazon mare în fața unei clădiri în croația o vedere a unui oraș noaptea în croația o vedere a unui oraș în croația o persoană care stă în fața unei clădiri în croația o clădire mare de piatră în croația hartă în croația o vedere a unui munte în croația o bancă în fața unei clădiri în croația un prim plan al unui pod în croația

Croația

Mediterana așa cum nu ați văzut-o niciodată
Rezervă acum pe Booking.com un hotel în Croația. Cel mai bun preț la peste 1 milion de hoteluri în 190 de țări !

Croația este o țară din sudul Europei. Se învecinează cu Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Ungaria, Serbia și Muntenegru. Țara are o coastă până la Marea Adriatică. Croația are o populație de puțin peste 4 milioane de oameni, majoritatea locuind în orașele Zagreb și Split. Croata este limba oficială, în timp ce engleza este vorbită pe scară largă în rândul tinerilor. Populația este predominant catolică, dar există și alte religii, inclusiv creștinismul ortodox, islamul și iudaismul. Croația a făcut parte din Iugoslavia până în 1991, când și-a declarat independența față de Iugoslavia în timpul unui război civil care a durat până în 1995. Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013, precum și la NATO în 2009.

Cod ISO
HR
Capitala
Zagreb
Suprafata
56594 km2
Populatie
4058165
Limbi vorbite
Croata
Moneda oficiala
Kuna (HKR)
Vecini
Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Ungaria, Serbia și Muntenegru
Moto
Our Beautiful Homeland
Fus orar
UTC+1 (CET)
Fus orar de vara
UTC+2 (CEST)
Parte de conducere
dreapta
Prefix telefon
+385

Destinații turistice în Croația

Croația este o țară frumoasă, cu o coastă lungă, plină de multe destinații uimitoare. Cele mai populare destinații turistice din Croația includ capitala Zagreb, Dubrovnik, Split și Zadar. Citește mai departe.

Dubrovnik, orașul dalmat de pe coasta Adriaticii este una dintre cele mai frumoase destinații din Croația. Dubrovnik este un oraș vechi bine conservat, construit în jurul unui port natural. Are o climă mediteraneană plăcută și este blândă pe tot parcursul anului. Dubrovnik este un oraș de coastă la Marea Adriatică și cel mai bun loc pentru a vă bucura de clima de vară a Croației. Orașul are multe restaurante și cluburi grozave de care turiștii se pot bucura în timpul șederii lor.

Zagreb, capitala Croației, este o destinație atractivă în Croația. Zagrebul oferă vizitatorilor o mulțime de lucruri de văzut și de făcut, inclusiv muzee, galerii, săli de concerte și teatre.

Split oferă turiștilor o evadare de pe coasta croată, cu zidurile sale mari și vechi care o înconjoară. Este, de asemenea, unul dintre singurele orașe mari ale Croației care nu sunt situate pe mare; în schimb, se află la vărsarea râului Neretva, care curge în interior din Marea Adriatică înainte de a ieși în Bosnia-Herțegov.

Dubrovnik
Perla Adriaticii
Hvar
Insula soarelui și
Korcula
Makarska
Litoralul perfect
Plitvice Lakes National Park
Porec
Florești, măn
Pula
Marturii de evul mediu
Rab
Rovinj
O loc pentru relaxare
Split
Orașul lui Dioclețian
Zadar
Zagreb
Mica Vienă
Šibenik

Turismul în Croația

Croația este o țară din Europa care este cel mai bine cunoscută pentru frumusețea ei naturală și monumentele istorice. Este locul perfect de vizitat, mai ales având în vedere că are multe de oferit în afară de soare și apă. Palmierii sunt un simbol emblematic al Croației. Sunt peste tot, de la piața principală din Zagreb, până la plajele din Dalmația. Iubitorii de natură vor fi încântați de bogata biodiversitate a Croației, care include peste 1.000 d e specii de plante unice. Cu numeroase castele și cetăți antice împrăștiate pe teritoriul său, Croația oferă o mulțime de lucruri de văzut și pentru pasionații de istorie! Citește mai departe.

Croația este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Are un climat mediteranean, plaje frumoase și un bogat patrimoniu cultural. Industria turistică a Croației are aproximativ 100 000 de angajați. Turismul a contribuit în mod semnificativ la PIB-ul Croației în ultimul deceniu, care este estimat la aproximativ 6 miliarde EUR anual sau 12% din PIB-ul Croației. Croația a depus eforturi pentru a face turismul mai durabil prin investiții în surse de energie regenerabilă și infrastructură. Țara își propune să își reducă dependența de hidrocarburi pentru producerea de energie electrică până în 2020 și să crească utilizarea surselor regenerabile de energie de la 16% la 30%.

Croația este o țară situată la răscrucea culturilor europene. Adăpostește multe frumuseți naturale, care sunt ideale pentru diverse tipuri de turism. De la coasta de nord până la coasta de sud, Croația oferă contraste extreme. Croația este o țară situată în sud-estul Europei, situată pe continent și un arhipelag cu peste 1.200 de insule. Se mărginește cu Slovenia la nord, Bosnia și Herțegovina la est, Serbia peste o mică parte a graniței sale de nord, Muntenegru de-a lungul graniței sale de sud, care urmează Marea Adriatică și Italia, de-a lungul granițelor sale de nord și de sud, cu apă pe două părți. (Marea Adriatică și Golful Veneției). Turismul în Croația a crescut dramatic în ultimii ani datorită stabilității sporite în interior.

Relieful Croației

Pentru o suprafață de puțin peste 56.000 de mile pătrate, relieful este divers și atractiv. Relieful Croației este divers și atractiv. Poate fi văzut de la câmpiile din Slavonia până la platoul din Dalmația și de la dealurile din Lika până la plajele de pe coasta sa. Pentru o suprafață de puțin peste 56.000 de mile pătrate, are o varietate bogată de peisaje. Citește mai departe.

Croația este o țară muntoasă cu multe peisaje variate. Coasta este formată dintr-o serie de golfuri adânci și peninsule lungi. Câmpiile sunt situate în mare parte în nord, în timp ce dealurile domină în sud. Croația are o coastă care se întinde pe 1.200 km și constă dintr-o serie de plaje stâncoase și nisipoase. Țara are o regiune muntoasă, o coastă pe mare și o regiune de podiș. Există și dealuri pe litoral și pe regiunile interioare. Coastele au plaje și stânci, precum și multe insule mici.

Bucătăria croată

Bucătăria croată are influențe atât mediteraneene, cât și central-europene. Croații mănâncă în mod tradițional supa la micul dejun sau la cină, mai întâi printre mâncărurile fierbinți, care pot fi fierte sau prăjite, cum ar fi șunca sau cârnații cu legume sau brânză prăjită numită „kobasice”. Citește mai departe.

Bucătăria croată este influențată de varietatea culturilor și imperiilor care au stăpânit asupra acestei regiuni. Drept urmare, este un amestec de mâncăruri mediteraneene, slave și turcești. Cele mai populare mâncăruri tradiționale croate sunt ćevapčići (cârnați la grătar), pljeskavica (pâine de carne sotă similară cu hamburgerul) și proja (pâine de porumb). Mâncărurile tradiționale croate se bazează în mare parte pe ingrediente disponibile local. De exemplu, baza pentru ćevapčići este de obicei carne tocată cu bucăți mari de ceapă sau usturoi. Proja este făcută din făină de porumb, în timp ce pljeskavica folosește pesmet ca bază.

Bucătăria croată este un amestec de bucătării mediteraneene și est-europene. A fost influențat de Imperiul slav și otoman și oferă preparate precum gulaș, sarma și cevapi. Bucătăria croată este de obicei grea pe carne și legume. Carnea de porc este cea mai populară carne din Croația. În mod tradițional, dieta a fost în mare parte mediteraneană, cu unele influențe din Imperiul Otoman în timpul stăpânirii austro-ungare a Croației (1527-1918). Cele mai comune ingrediente sunt uleiul de măsline, oțetul de vin sau acidul acetic (vinagre), sarea (sol), piper negru (papar), usturoiul (češnjak), frunza de dafin (bajalica) și cimbru (timijan).

Bucătăria croată face parte din regiunea balcanică mai largă. Reflectă o istorie lungă a comerțului continental și de coastă, precum și o geografie complexă. Bucătăria croată oferă multe feluri de mâncare tradiționale care au fost influențate de numeroasele culturi care au fost prezente pe teritoriul croat din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre.

Bucătăria croată oferă un număr mare de feluri de mâncare diverse, care se bazează pe diferite forme de metode de gătit și utilizează ingrediente locale. Mâncăruri tradiționale croate: Zagorje gibanica - o plăcintă dulce făcută din aluat cu semințe de mac sau nuci, purcel sau miel fript peka cu cartofi, ceapa si alte legume asortate, tocanita-carne istriana gatita in vin rosu si sos de rosii cu patrunjel, usturoi si fasole alba.

Zagreb capitala Croației

Zagreb este capitala Croației. Este situat în nord-vestul țării. Zagreb este un centru cultural, științific, educațional și de afaceri al Croației. Se crede că numele Zagreb provine de la cuvintele „zagr” și „baba”. Zagr înseamnă „în spate” și baba înseamnă „batrână”, care se referă la în spatele bătrânei sau unde locuiește bătrâna. Este situat în nord-vestul țării, lângă granița cu Slovenia. Se întinde pe o suprafață de 584 km pătrați și are o populație de aproximativ 800.000 de oameni. Orașul are 2 părți separate: Gornji Grad (Orașul de Sus) și Donji Grad (Orașul de Jos). Orașul de Sus are un nucleu medieval care se înalță pe un deal cu vedere la valea râului Sava. Lower Town se află aproape de malurile râului. Citește mai departe.

Zagreb este capitala Croației, situată în partea de nord-vest a țării. Populația Zagrebului era de 1.044.632 de persoane în 2017. Este situat în apropierea versanților sudici ai muntelui Medvednica. Orașul are o istorie și o cultură bogate, care pot fi văzute în peisajul și arhitectura sa. A fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1979 pentru arhitectura sa unică, care sintetizează medievalismul romantic cu accente din diferite alte stiluri, inclusiv art nouveau. Alte repere importante sunt Poarta de Piatră, Zidurile orașului Gradec și Muntele Sljeme - toate reflectând diferite perioade din trecutul Zagrebului. Zagreb este, de asemenea, unul dintre cele mai vibrante orașe din Europa, unde puteți găsi aproape orice doriți!

Infrastructura Croației

Croația este o țară mică, dar frumoasă din estul Europei. Este un loc de frumusețe naturală, cu mulți munți și lacuri. Infrastructura Croației s-a îmbunătățit în ultimii ani odată cu construcția de noi autostrăzi, drumuri și poduri. De asemenea, Croația intenționează să aibă un aeroport și un port pe fiecare coastă până în 2021. Croația are multă infrastructură, deoarece este o țară de coastă și este înconjurată de mare. Citește mai departe.

Are 12.000 km de drumuri și aproximativ 5.000 de poduri care leagă continentul de insulele sale. De asemenea, are 10 porturi maritime și 4 aeroporturi. Infrastructura Croației este unul dintre avantajele sale competitive majore. La începutul anului 2017, Croația avea peste 1.000 de kilometri de autostrăzi și aproape 500 de poduri. Sistemul de autostrăzi croat include:

  • Autostrăzile A1 „brka” (un pod) și A2 „prespanska”
  • Autostrada D424 care leagă Split și Dubrovnik
  • Drumul de stat D8 care merge paralel cu coasta de la Rijeka la Dubrovnik
  • Drumul de stat D414 care leagă Osijek de Zagreb prin Varaždin
  • Drumul de stat D7 care leagă Županja de Slavonski Brod prin Požega

Istoria Croației

Croația este o țară din sud-estul Europei. Are o coastă lungă la Marea Adriatică și se învecinează cu Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Serbia, Slovenia, Muntenegru, precum și cu regiunile italiene Friuli-Venezia Giulia și Emilia-Romagna. Istoria Croației începe cu o invazie care a avut ca rezultat crearea unei uniuni personale între Croația și Ungaria. Unirea a durat până în 1918, când Croația a devenit parte a Iugoslaviei. În 1991, Croația și-a declarat independența față de Iugoslavia.

Clima Croației

Croația este o țară mică, dar foarte însorită! Clima este mediteraneană cu temperatura medie fiind de 16,4 grade Celsius. Nu se încălzește atât de mult ca în țări precum Tunisia, de exemplu, care are o temperatură medie de 26 de grade Celsius. Croația este o destinație grozavă pentru cei care preferă să călătorească în țări care au o climă mai moderată. Cel mai bun moment pentru a vizita Croația ar fi în lunile aprilie și octombrie, când vremea este încă frumoasă și caldă, fără a fi prea caldă. Citește mai departe.

Croația are o climă mai temperată, cu temperaturi medii în jur de 18 grade Celsius. Există două influențe majore care afectează clima Croației, și anume Marea Mediterană și Continental. Marea Mediterană are un efect de moderare asupra climei Croației, ceea ce înseamnă că lasă mai multă umiditate în țară prin vânturi. Acesta este motivul pentru care există două anotimpuri distincte în Croația - un sezon umed și un sezon uscat. Cel mai bun moment pentru a vizita Croația este între aprilie și octombrie, deoarece această perioadă marchează sezonul uscat al Croației, când sunt în medie temperaturi blânde. Vizitatorii ar putea dori să evite vizitarea în timpul iernii din cauza temperaturilor extrem de reci, în medie de 4 grade Celsius sau mai jos!

Croația este destinația perfectă de vacanță pentru mulți oameni din întreaga lume. Țara oferă o varietate de peisaje, plaje și arhitectură incredibilă. Clima Croației este în mare parte influențată de Marea Adriatică, care aduce temperaturi blânde pe tot parcursul anului. Temperatura medie în decembrie atinge 17°C (62°F), în timp ce scade la 14°C (57°F) în iulie, cu o temperatură medie a mării între 16-20°C (61-68°F). În Croația vă puteți aștepta la o mulțime de precipitații, deși acestea cad în principal din aprilie până în octombrie. În Croația vă puteți aștepta la o mulțime de precipitații, deși cad în principal din aprilie până în octombrie. Temperatura medie în decembrie atinge 17°C (62°F), în timp ce scade la 14°C.

10 sfaturi pentru economisirea banilor în Split, Croația

10 sfaturi pentru economisirea banilor în Split, Croația

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Porec

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Porec

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Dubrovnik

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Dubrovnik

5 Cea mai bună viață de noapte din Dubrovnik

5 Cea mai bună viață de noapte din Dubrovnik

Cele mai bune 5 restaurante din Hvar

Cele mai bune 5 restaurante din Hvar

10 locuri în care localnicii adora să mănânce în Split

10 locuri în care localnicii adora să mănânce în Split

10 atracții ciudate din Zagreb pe care nu trebuie sa le ratezi

10 atracții ciudate din Zagreb pe care nu trebuie sa le ratezi

8 locuri Instagrammable în Split

8 locuri Instagrammable în Split

8 locuri din Split pe care doar localnicii le cunosc

8 locuri din Split pe care doar localnicii le cunosc

12 cele mai bune plaje din Dubrovnik

12 cele mai bune plaje din Dubrovnik

10 cele mai bune lucruri de făcut în Hvar

10 cele mai bune lucruri de făcut în Hvar

10 cele mai bune experiențe de viață de noapte din Split

10 cele mai bune experiențe de viață de noapte din Split

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Split

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Split

9 lucruri de făcut cu familia în Pula

9 lucruri de făcut cu familia în Pula

14 cele mai populare locuri din Dubrovnik

14 cele mai populare locuri din Dubrovnik

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Split

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Split

10 cele mai bune lucruri de făcut în Zadar

10 cele mai bune lucruri de făcut în Zadar

10 lucruri de făcut în Dubrovnik cu un buget mic

10 lucruri de făcut în Dubrovnik cu un buget mic

10 lucruri de făcut în Dubrovnik cu copii

10 lucruri de făcut în Dubrovnik cu copii

5 locuri perfecte pentru viața de noapte din Hvar

5 locuri perfecte pentru viața de noapte din Hvar

Cele mai bune 6 restaurante din Rovinj

Cele mai bune 6 restaurante din Rovinj

15 insule frumoase din Croația

15 insule frumoase din Croația

Cele mai bune 5 insule din apropiere de Porec

Cele mai bune 5 insule din apropiere de Porec

10 lucruri de făcut în Makarska, Croația

10 lucruri de făcut în Makarska, Croația

10 cele mai bune lucruri de făcut în Pula

10 cele mai bune lucruri de făcut în Pula

9 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Makarska

9 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Makarska

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Rovinj

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Rovinj

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Dubrovnik

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Dubrovnik

Cele mai bune 5 restaurante din Porec

Cele mai bune 5 restaurante din Porec

10 lucruri de făcut cu familia în Hvar

10 lucruri de făcut cu familia în Hvar

10 locuri din Croația pe care timpul le-a uitat

10 locuri din Croația pe care timpul le-a uitat

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Rovinj

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Rovinj

Cele mai bune 10 plaje din Split

Cele mai bune 10 plaje din Split

Esențiale de călătorie în Dubrovnik

Esențiale de călătorie în Dubrovnik

5 cele mai bune locuri de viață de noapte din Pula

5 cele mai bune locuri de viață de noapte din Pula

Cele mai bune 5 restaurante din Pula

Cele mai bune 5 restaurante din Pula

Cele mai bune 10 restaurante din Dubrovnik

Cele mai bune 10 restaurante din Dubrovnik

15 cele mai bune plaje din Croația

15 cele mai bune plaje din Croația

Cele mai bune 10 plaje de pe Riviera Makarska

Cele mai bune 10 plaje de pe Riviera Makarska

10 cele mai bune lucruri de făcut în Zagreb

10 cele mai bune lucruri de făcut în Zagreb

5 locuri pentru cea mai bună viață de noapte în Zadar

5 locuri pentru cea mai bună viață de noapte în Zadar

5 experiențe de cumpărături în Porec

5 experiențe de cumpărături în Porec

12 cele mai bune lucruri de făcut pentru cupluri în Dubrovnik

12 cele mai bune lucruri de făcut pentru cupluri în Dubrovnik

Cele mai bune 5 plaje din Rovinj

Cele mai bune 5 plaje din Rovinj

10 suveniruri pe care oamenii iubesc să le aducă din Split

10 suveniruri pe care oamenii iubesc să le aducă din Split

Cele mai bune 5 restaurante din Zadar

Cele mai bune 5 restaurante din Zadar

10 motive pentru a vizita Makarska vara aceasta

10 motive pentru a vizita Makarska vara aceasta

10 idei romantice pentru o lună de miere în Split

10 idei romantice pentru o lună de miere în Split

Cele mai bune 5 insule din apropiere de Split

Cele mai bune 5 insule din apropiere de Split

5 cele mai bune lucruri de făcut în Porec cu copii

5 cele mai bune lucruri de făcut în Porec cu copii

10 lucruri de făcut în familie în Split

10 lucruri de făcut în familie în Split

Întrebări frecvente

Care este locația geografică a Croației?

Croația este situată în sud-estul Europei. Croația are o linie de coastă de 1.827 de kilometri lungime, ceea ce o face a doua cea mai lungă coastă din Europa. Are, de asemenea, o coastă extinsă a Mării Adriatice.

Care sunt țările învecinate cu Croația?

Croația este înconjurată de Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Serbia, Muntenegru și Ungaria. Slovenia este foarte aproape de Croația din punct de vedere geografic. Serbia se află, de asemenea, în sudul Croației, lângă granița cu Bosnia și Herțegovina. Muntenegru se învecinează și cu Croația pe partea de sud a acesteia, lângă granița cu Serbia. Ungaria se află în partea de vest a Croației, chiar peste râul Drava.

Care este populația actuala a Croației?

Populația Croației este estimată la 4,2 milioane. Populația Croației a crescut constant și este de așteptat să crească mai mult în următorii ani.

Câți oameni locuiesc în capitala Croației?

Potrivit Biroului Național de Statistică al Croației, populația Croației este de aproximativ 4,2 milioane. Capitala țării este Zagreb și are o populație de 850.000 de oameni.

Care este limba oficială a Croației?

Limba oficială a Croației este croată, care aparține familiei de limbi indo-europene și este scrisă în grafie latină. Croata este o formă standardizată de sârbo-croată, cu ușoare diferențe dialectale între croata vorbită pe continent și pe insule. Există, de asemenea, unele diferențe lexicale și gramaticale între aceste două forme de croată.

Care sunt limbile vorbite în Croația?

Croata este limba oficială a Croației. Este, de asemenea, una dintre limbile oficiale ale Bosniei și Herțegovinei. Există patru dialecte croate: Štokavian (vorbită în majoritatea părților Croației), Kajkavian (vorbită în principal în Primorje-Gorski Kotar, părțile centrale, de nord și de est ale Croației), Čakavian (vorbește mai ales în Istria) și Dialect de tranziție Kajkavian-Čakavian care este vorbit pe insula Krk.

Care sunt religiile practicate în Croația?

Populația Croației este în mare parte romano-catolică, populația rămasă fiind formată din protestanți, creștini ortodocși, musulmani și evrei.

Care sunt cele mai populare sporturi din Croația?

Cele mai populare sporturi din Croația sunt tenisul și baschetul. Fotbalul este, de asemenea, un sport popular.

De ce a aderat Croația la Uniunea Europeană?

Decizia Croației de a adera la UE este influențată de factori politici, economici și sociali. Procesul de aderare la Uniunea Europeană a început pe 16 ianuarie 2002, când Croația și-a depus cererea de aderare. Această cerere a fost apoi acceptată de toate statele membre ale UE la 25 iunie 2003. Rezultatul a fost că Croația a devenit un stat membru cu drepturi și obligații depline la 1 aprilie 2013. Factorii politici includ: angajamentul față de valorile europene; dorinta de stabilitate; obiectiv pe termen lung de aderare la zona euro; sentimentul de apartenență la regiune; dorința de protecție (dată fiind istoria sa). Factorii economici includ: apropierea geografică de Europa; rata ridicată a șomajului.

Cum afectează apartenența la NATO relațiile Croației cu alte țări?

Aderarea la NATO a fost un obiectiv național croat care a fost în cele din urmă îndeplinit în 2009. A ajutat Croația să prospere economic și să iasă din criza iugoslavă. Țara a reușit să formeze relații pozitive cu alte țări NATO. Nu este clar dacă Croația va adera sau nu la UE, dar este mai probabil ca Croația să devină membră a Uniunii Europene decât a NATO. Croația s-a alăturat NATO în 2009 și a devenit cel mai nou stat membru al său, ceea ce o pune în stare bună cu alte țări NATO, cum ar fi Germania și Polonia.

Care este statutul minorităților etnice în Croația?

Croația găzduiește peste 60 de grupuri etnice diferite, iar majoritatea cetățenilor săi sunt croați. Legislația croată nu interzice minorităților etnice să cumpere pământ sau proprietăți oriunde doresc, dar există anumite limitări atunci când vine vorba de achiziționarea de terenuri agricole, în funcție de dimensiunea parcelei pe care doresc să o achiziționeze. Există, de asemenea, probleme cu educația, deoarece unele dintre școlile la care urmează acești copii au un curriculum care a fost adaptat doar copiilor croați - ceea ce îi face să se simtă înstrăinați de societate.

Care sunt unele dintre industriile majore ale Croației?

Croația este o țară din sud-estul Europei, cunoscută pentru frumusețea ei naturală. Țara are o economie diversă, cu industrii în creștere. Unele dintre aceste industrii sunt turismul, petrolul și gazele, producția, produsele chimice, produsele farmaceutice și prelucrarea alimentelor.

Care sunt cele mai populare destinații turistice din Croația?

Croația este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Croația este o țară situată la vest de Ungaria și la sud de Slovenia, cu o populație de 4,2 milioane de oameni, ceea ce o face unul dintre cele mai puțin populate state membre din Uniunea Europeană. Are o suprafață de 56 de mii de kilometri pătrați, ceea ce o face a 132-a țară ca mărime din lume. Limbile vorbite acolo sunt în principal croată și sârbă. Unele locuri turistice populare sunt Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula.

Care este cel mai bun moment pentru a vizita Croația?

La această întrebare se poate răspunde în multe feluri. Unul dintre cele mai populare răspunsuri este vremea. Dacă doriți să mergeți în Croația în timpul verii, cel mai bine ar fi să puteți merge în iulie sau august. Astfel, nu veți avea nicio ploaie și veți avea totuși suficient timp la soare pentru activitățile pe plajă. Dacă sunteți în căutarea unui tip de experiență de sport mai extrem, atunci decembrie ar fi cel mai bun moment pentru a merge în Croația. Un alt răspuns este că depinde de preferințele tale personale, deoarece există multe locuri grozave în toată Croația, care se potrivesc diferitelor gusturi și nevoi. Deci, cel mai bun moment pentru tine s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru altcineva.

Care este capitala actuala a Croației?

Actuala capitală a Croației este Zagreb. Orașul croat Zagreb este capitala țării din 1991.

Care sunt cele mai populare lacuri din Croația?

Unul dintre cele mai populare lacuri din Croația este Lacul Vrana. Este situat în mijlocul Golfului Kvarner, în județul Istria. Lacul Vrana este considerat a fi unul dintre cele mai bune lacuri croate în scopuri recreative. Are multe plaje și activități care sunt perfecte pentru familii. Un alt lac popular din Croația este Lacul Dubrava, care a fost creat artificial pentru că odinioară era un golf. Lacul are trei părți care sunt interconectate prin canale, ceea ce îl face bun pentru pescuit și alte activități sportive nautice.

Care sunt cele mai populare plaje din Croația?

Primul pe lista noastră este Dubrovnik - Dubrovnik a fost pentru prima dată înființată ca o fortăreață medievală și a fost transformată într-o destinație turistică frumoasă, cu o minunată plajă de nisip care se întinde pe peste două mile de-a lungul Mării Adriatice. Apa din această zonă este limpede și calmă chiar și în timpul valului ridicat, ceea ce o face perfectă pentru familiile cu copii.

Care este moneda oficiala a Croației?

Moneda oficială a Croației este Kuna croată.

Care sunt cele mai populare mâncăruri tradiționale croate din Croația?

Bucătăria croată este diversă. În afară de mâncărurile care sunt servite în mod tradițional în toată fosta Iugoslavie, are multe feluri de mâncare și specialități unice. Cele mai populare mâncăruri tradiționale croate sunt Riznica, Štrukli, Pogača, Jota ili Čorba od bikova (Ivanjska jota), Rižot od tikvaka (punjene tikvake), Pečena janjetina (pečeno janje) și Štrukli s krumpirom.

Prin ce diferă bucătăria croată de alte țări din regiune?

Bucătăria croată nu este la fel de diversă ca alte bucătării din regiune. Ei mănâncă adesea mâncăruri simple acasă și ies la mâncare etnică în timpul serii. Campaniile de marketing pentru mâncarea croată tind să se concentreze mai mult pe specialitățile regionale decât pe promovarea bucătăriei croate în general. Putem vedea că bucătăria croată este foarte specifică și diferită de alte țări din regiune în ceea ce privește felurile de mâncare pe care le consumă, tehnicile de gătit și obiceiurile lor alimentare.

Ce imperii au influențat bucătăria croată?

Bucătăria croată a fost influențată de multe imperii care au condus țara, fie că este vorba de turcii otomani sau de Imperiul Austro-Ungar. Cele mai influente imperii în bucătăria croată sunt Imperiul Roman și turcii otomani.

Care sunt unele feluri de mâncare care sunt populare în Croația?

Croația are o bucătărie diversă, cu influențe care provin din țările vecine Italia, Serbia, Austria Ungaria și așa mai departe. Unele feluri de mâncare care sunt foarte populare în Croația sunt: Peka - este o mâncare prăjită tipică bucătăriei croate. Felul de mâncare este de obicei alcătuit din carne de porc sau de miel care este prăjită încet la cuptor ore în șir cu ceapă și diverse condimente. Are o aromă foarte tradițională, care îi face pe oameni să-l iubească din întreaga lume. Svargla - acest fel de mâncare este alcătuit din cartofi feliați care se fierb în apă până când sunt suficient de moi pentru a fi piureați. Dupa aceasta se amesteca impreuna cu laptele, untul, sare si piper pana capata o consistenta cremoasa.

Care este populația din Zagreb?

Zagreb este capitala și cel mai mare oraș din Croația, cu o populație de 780.000 de locuitori (2011).

Cum se clasează Zagrebul ca destinație turistică?

Zagreb este capitala și cel mai mare oraș al Croației. Este situat de-a lungul raului Sava in nord-vestul tarii. Orașul oferă turiștilor multe lucruri interesante de făcut și de văzut. Unele dintre aceste lucruri sunt: Parcul Național Lacurile Plitvice - una dintre cele mai populare atracții turistice din Croația, cu cele 16 lacuri conectate prin cascade naturale, peșteri și râuri subterane. Muntele Medvednica – un munte aproape de Zagreb, unde puteți găsi un centru de schi cu pârtii care se adresează atât începătorilor, cât și profesioniștilor, precum și păduri vechi, trasee de drumeții, piste de biciclete și alte activități în aer liber care se potrivesc interesului tuturor.

Care este cel mai bun moment pentru a vizita Zagreb?

Zagreb este un oraș din Croația și a fost întotdeauna o destinație turistică populară. Cel mai bun moment pentru a vizita orașul Zagreb este în lunile de vară, când are clima sa cea mai plăcută.

Care sunt cele mai cunoscute orașe din Croația?

Zadar - Zadar este unul dintre cele mai vechi orașe ale Croației, cu o populație de 89.000 de locuitori. Una dintre cele mai populare atracții turistice sunt plajele și siturile arheologice. Dubrovnik - Dubrovnik, cunoscută și sub numele de Ragusa, a fost locuită de mai bine de 2.500 de ani și a devenit un oraș-stat independent în 1219 până în 1808 când a fost cucerită de armata lui Napoleon care l-a vândut apoi Austro-Ungariei 7 ani mai târziu. Split - Split este al doilea oraș ca mărime din Croația.

Locațiile UNESCO din Croația

Lucrări de apărare venețiene între secolele al XVI-lea și al XVII-lea: Stato da Terra – Western Stato da Mar

Această proprietate constă din 6 componente ale lucrărilor de apărare din Italia, Croația și Muntenegru, care se întind pe mai mult de 1.000 km între regiunea lombardă a Italiei și coasta de est a Adriaticii. Fortificațiile din Stato da Terra au protejat Republica Veneția de alte puteri europene la nord-vest, iar cele din Stato da Mar au protejat rutele maritime și porturile din Marea Adriatică până la Levant. Erau necesare pentru a sprijini expansiunea și autoritatea Serenissimai. Introducerea prafului de pușcă a dus la schimbări semnificative în tehnicile și arhitectura militare, care se reflectă în proiectarea așa-numitelor fortificații alla moderna / bastionate, care urmau să se răspândească în toată Europa.

Pădurile antice și primitive de fagi din Carpați și din alte regiuni ale Europei

Această proprietate transnațională include 94 de părți componente în 18 țări. De la sfârșitul ultimei ere glaciare, fagul european s-a răspândit din câteva zone izolate de refugiu din Alpi, Carpați, Dinaride, Mediterană și Pirinei pe o perioadă scurtă de câteva mii de ani într-un proces care este încă în desfășurare. Expansiunea de succes pe un întreg continent este legată de adaptabilitatea și toleranța arborelui la diferite condiții climatice, geografice și fizice.

Cimitire de pietre funerare medievale Stećci

Această proprietate în serie combină 28 de situri, situate în Bosnia și Herțegovina, vestul Serbiei, vestul Muntenegrului și centrul și sudul Croației, reprezentând aceste cimitire și pietre funerare medievale distinctive la nivel regional, sau stećci. Cimitirele, care datează din secolele XII-XVI d.Hr., sunt așezate pe rânduri, așa cum era obiceiul comun în Europa din Evul Mediu. Stećci sunt în mare parte sculptate din calcar. Acestea prezintă o gamă largă de motive decorative și inscripții care reprezintă continuități iconografice în Europa medievală, precum și tradiții distinctive la nivel local.

Complexul istoric din Split cu Palatul lui Dioclețian

Ruinele Palatului lui Dioclețian, construit între sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea d.Hr., pot fi găsite în tot orașul. Catedrala a fost construită în Evul Mediu, refolosind materiale din vechiul mausoleu. Bisericile romanice din secolele al XII-lea și al XIII-lea, fortificațiile medievale, palatele gotice din secolul al XV-lea și alte palate în stil renascentist și baroc alcătuiesc restul ariei protejate.

Parcul Național Lacurile Plitvice

Apele care curg peste calcar și cretă au depus, de-a lungul a mii de ani, bariere de travertin, creând baraje naturale care la rândul lor au creat o serie de lacuri frumoase, peșteri și cascade. Aceste procese geologice continuă și astăzi. Pădurile din parc găzduiesc urși, lupi și multe specii rare de păsări.

Complexul episcopal al Bazilicii Eufrasiane din centrul istoric al orașului Poreč

Grupul de monumente religioase din Porec, unde creștinismul a fost înființat încă din secolul al IV-lea, constituie cel mai complet complex supraviețuitor de acest tip. Bazilica, atriumul, baptisteriul și palatul episcopal sunt exemple remarcabile de arhitectură religioasă, în timp ce bazilica în sine combină elementele clasice și bizantine într-o manieră excepțională.

Câmpia Stari Grad

Câmpia Stari Grad de pe insula Adriatică Hvar este un peisaj cultural care a rămas practic intact de când a fost colonizat pentru prima dată de grecii ioni din Paros în secolul al IV-lea î.Hr. Activitatea agricolă inițială a acestei câmpii fertile, concentrată în principal pe struguri și măslini, a fost menținută din timpurile grecești și până în prezent. Situl este si rezervatie naturala. Peisajul prezintă ziduri și ornamente antice de piatră, sau mici adăposturi de piatră, și dă mărturie despre sistemul geometric antic de împărțire a terenurilor folosit de grecii antici, chora care a rămas practic intactă de-a lungul a 24 de secole.

Orașul vechi din Dubrovnik

„Perla Adriaticii”, situată pe coasta Dalmației, a devenit o putere importantă a Mării Mediterane începând cu secolul al XIII-lea. Deși a fost grav avariată de un cutremur din 1667, Dubrovnik a reușit să-și păstreze frumoasele biserici, mănăstiri, palate și fântâni gotice, renascentiste și baroc. Distrus din nou în anii 1990 de conflictul armat, este acum centrul unui program major de restaurare coordonat de UNESCO.

Orașul istoric Trogir

Trogir este un exemplu remarcabil de continuitate urbană. Planul ortogonal al străzii a acestei așezări insulare datează din perioada elenistică și a fost înfrumusețat de conducători succesivi cu multe clădiri publice și casnice și fortificații fine. Frumoasele sale biserici romanice sunt completate de clădirile deosebite renascentiste și baroc din perioada venețiană.

Catedrala Sf. Iacob din Šibenik

Catedrala Sf. Iacob din Šibenik (1431-1535), de pe coasta Dalmației, mărturisește schimburile considerabile din domeniul artelor monumentale dintre Italia de Nord, Dalmația și Toscana din secolele XV și XVI. Cei trei arhitecți care s-au succedat în construcția Catedralei - Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus și Niccolò di Giovanni Fiorentino - au dezvoltat o structură construită în întregime din piatră și folosind tehnici de construcție unice pentru boltirea și cupola Catedralei. Forma și elementele decorative ale Catedralei, cum ar fi o friză remarcabilă decorată cu 71 de chipuri sculptate de bărbați, femei și copii, ilustrează, de asemenea, fuziunea reușită a artei gotice și renascentiste.