Spania este situată în Europa, capitala sa fiind Madrid. Abia când Cristofor Columb a făcut prima sa călătorie în America, în 1492, a început expansiunea Spaniei. Oamenii din Spania sunt cunoscuți pentru dansul flamenco și luptele cu tauri. Țara are o istorie lungă și mândră, care datează dinaintea vremurilor romane. Istoria sa este foarte bogată și diversă datorită amestecului său cultural de culturi mediteraneene și iberice. Există multe regiuni diferite în Spania, ceea ce o face și mai interesantă pentru turiști. Spania este denumită și „Regatul Peninsulei Iberice”, ceea ce vorbește foarte mult despre cât de diversă este cultural. Spania are peste 50 de provincii, inclusiv Insulele Baleare, Ceuta, Granada, Madrid, Mallorca, Murcia și Valencia.
Spania este o țară cu o istorie bogată, o arhitectură frumoasă și o limba populară care este urmărită din cele mai vechi timpuri. Țara a produs unii dintre cei mai mari artiști din lume, inclusiv Pablo Picasso, Salvador Dali și Antonio Machado. De asemenea, are unele dintre cele mai emblematice feluri de mâncare din toată Europa, cum ar fi paella. Spania este o țară cu o istorie lungă și fascinantă. A fost una dintre primele țări europene care a intrat în Epoca Explorării și a fost în fruntea globalizării și a comerțului internațional de secole.
Limba spaniolă este considerată una dintre cele mai bogate limbi din Europa nu numai datorită istoriei sale profunde, ci și pentru că a păstrat multe cuvinte antice care sunt încă utilizate pe scară largă astăzi. Expresiile spaniole sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă în toată America Latină, unde spaniola este vorbită de peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Există multe regiuni diferite în Spania, cu peisaje și culturi variate care și-au influențat propria bucătărie unică pe care o puteți găsi în toată țara.
Spania găzduiește multe destinații turistice populare, dintre care unele sunt Barcelona, Madrid, Sevilia și Malaga. Spania este cunoscută pentru peisajele sale frumoase și istoria uimitoare. Are o listă lungă de locuri de vizitat de turiști care nu vor dezamăgi. Cu ghidul potrivit, un călător poate descoperi o mulțime de pietre prețioase ascunse pe care altfel le-ar rata. Cele mai populare destinații din Spania sunt Barcelona, Madrid și Sevilia. Aceste orașe atrag cei mai mulți vizitatori din întreaga lume datorită atracțiilor lor unice și climei calde.
Spania este situată în sud-vestul Europei in Peninsula Iberică și cu iesire Marea Mediterană. Capitala este Madrid și se învecinează cu Portugalia și Franța pe de o parte și Gibraltarul și Marocul pe de altă parte.
Peninsula Iberică (cunoscută și ca Peninsula Iberică) este o regiune transcontinentală din sud-vestul Europei. Este situat în principal în Europa, cu o suprafață de 5.577.779 km2 și include Spania, Portugalia și Andorra. Iberia este numele antic al peninsulei, așa cum apare pe majoritatea hărților. Numele provine de la Iberus, numele latin al poporului celtic care l-a locuit în vremea dominației romane. Termenul englezesc „Spania” derivă dintr-un vechi nume geografic spaniol care astăzi se referă la una dintre cele treizeci și patru de provincii ale sale: Castilla - León. Termenul „Peninsula Iberică” a fost inventat de geograful francez Maurice De Waele în 1883. Citește mai departe.
Peninsula Iberică există de peste 35.000 de ani și a fost prima parte a Europei care a fost colonizată de oameni; Roma a cucerit-o în 218 î.Hr. Prima așezare permanentă despre care se știe că există a fost Peștera Altamira de lângă Santander, care datează din 230.000 î.Hr. Peninsula găzduiește câteva situri istorice precum ruinele Numanției (circa 100 î.Hr.-45 î.Hr.), care a fost descrisă de Cicero drept „cel mai vechi oraș cunoscut”.
Marea Mediterană, pe de altă parte, este o mare delimitată de Africa de Nord și Europa. Timp de secole a fost una dintre cele mai importante rute comerciale din lume. Dacă sunteți în căutarea unui loc de vizitat cu familia sau doriți să vă bucurați de o vacanță în Europa, Peninsula Iberică are o mulțime de opțiuni. De asemenea, are diverse atracții, cum ar fi munți, stațiuni de pe litoral și orașe istorice.
Turismul în Spania este o mare industrie. Acesta reprezintă mai mult de 12% din PIB-ul țării în 2018. Fiind una dintre cele mai vizitate țări din lume, Spania găzduiește o varietate de atracții turistice. Unele dintre ele sunt binecunoscute pentru istoria, cultura și arhitectura lor, în timp ce altele sunt cunoscute pentru frumusețea lor pitorească. Spania are o abundență de situri naturale care includ deșerturi, munți, păduri, plaje, câmpii, insule și multe altele! Citește mai departe.
Spania este o țară care oferă vizitatorilor o serie de atracții care includ plajele, arhitectura, mâncarea, vinul și multe altele. Spania are cea mai diversă coastă din lume, cu peste 700 km de coastă. Dacă vizitați Spania, vă bucurați de un răsfăț, deoarece aceasta este o destinație care nu va rămâne niciodată fără lucruri de făcut.
În ultimii câțiva ani, Spania s-a deschis spre turism ca sursă majoră de venituri și locuri de muncă. Turismul în Spania este în creștere continua fiind a doua cea mai vizitata tara din lume. Motivul principal pentru această creștere a turismului este că oamenii doresc să experimenteze cultura și frumusețea pe care această țară le are de oferit.
Spania este o țară cu un trecut fascinant și un viitor interesant, motiv pentru care a devenit una dintre cele mai vizitate țări din Europa. Capitala sa, Madrid, a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar cultura și istoria sa diversă îl fac o destinație perfectă de vizitat pentru mulți oameni care doresc să scape de viața lor de zi cu zi. Spania este o destinație turistică populară datorită istoriei sale lungi, arhitecturii frumoase și bucătăriei delicioase. Spania are multe destinații turistice care sunt renumite pentru caracteristicile lor particulare de cultură, mâncare, artă, plaje și arhitectură. Citește mai departe.
Madrid este capitala Spaniei. Este cel mai mare oraș al țării, cu o populație de 3,3 milioane de oameni. Madrid a devenit unul dintre cele mai populare orașe din Europa, cu amestecul său între arhitectura veche și nouă și cultura bogată care provine din tradiția și filozofia spaniolă. Barcelona este un oraș mare din Catalonia care a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1987 pentru colecția sa densă de clădiri moderniste, cum ar fi biserica La Sagrada Família. Barcelona a fost cunoscută ca unul dintre multele orașe europene datorită simțului său cultural.
Insulele Baleare și Insulele Canare formează majoritatea insulelor ale Spaniei. Sunt paradisul iubitorilor de natură pentru cei care iubesc plajele, apusurile și mările turcoaz. Insulele Baleare sunt un arhipelag din Marea Mediterană, în largul coastei de est a Spaniei. Orașele importante includ Ibiza și Formentera. Clima insulelor este de obicei caldă în timpul verii și răcoroasă în timpul iernii, cu multă viață marină. Insulele Canare sunt un grup de șapte insule în largul coastei de nord a Marocului, în Africa de Nord, între Maroc și Sahara de Vest, care se află sub suveranitatea spaniolă din 1496, când au fost descoperite de exploratorul spaniol Cristofor Columb în a doua sa călătorie în Lumea Nouă. Au fost desemnate ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO Citește mai departe.
Insulele Baleare sunt unele dintre cele mai frumoase insule pe care le veți găsi în Marea Mediterană. Sunt insule mici care înconjoară continentul spaniol. Insulele Canare este un grup de nouă insule situate în Oceanul Atlantic, în largul coastei Marocului. În mod tradițional, ei sunt considerați o regiune autonomă a Spaniei, dar de atunci și-au făcut propria identitate internațională și au devenit o comunitate autonomă în Spania. Insulele Spaniei oferă o varietate de atracții naturale, cum ar fi recife de corali, peșteri, repere istorice și faună sălbatică impresionantă. Mai multe specii de animale sălbatice pe cale de dispariție populează aceste insule.
Mâncarea din Spania este o combinație de bucătăria mediteraneană și rețete antice. Cele mai cunoscute feluri de mâncare tradiționale sunt paella, tapas și sangria. Paella este cel mai popular fel de mâncare tradițională din Spania. Acest fel de mâncare de orez cu fructe de mare, legume, pui, iepure sau porc este de obicei servit cu orez cu aromă de șofran. Tapas sunt mici gustări care sunt servite ca aperitiv pentru vin sau bere. Acestea constau de obicei din bucăți mici de carne sau fructe de mare care se mănâncă cu pâine. Citește mai departe.
Paella este un fel de mâncare tradițional spaniolă care este făcută cu orez, pește și pui. Se serveste intr-o tava metalica cu capac pe ea. Paella este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Spania și din regiunea mediteraneană. Este numit după Paella, un oraș vechi de lângă Valencia, dar de atunci a devenit unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din lume datorită versatilității și ușurinței de asamblare. Cuvântul paella provine din cuvântul arab „bila” care înseamnă vas rotund sau cilindric folosit pentru gătitul orezului în diferite țări ale lumii.
Paellas sunt destul de populare în Spania și pot fi găsite în restaurantele din toată țara. Acestea sunt de obicei servite în timpul sărbătorilor precum Crăciunul și Revelionul. Tapas este un alt fel de mâncare tradițional spaniol pe care oamenii îl mănâncă de obicei ca prim fel înainte de a trece la felul principal. Tapasul constă de obicei din bucăți mici de pâine acoperite cu ulei de măsline, sare, fulgi de ardei roșu și uneori alte ingrediente precum chorizo sau salam. În timp ce pâinea este unul dintre ingredientele principale folosite în tapas, există și multe alte tipuri, cum ar fi cartofii, ciupercile.
Luptele cu tauri este o tradiție în Spania care datează din secolul al XVI-lea. Se poate presupune că luptele cu tauri a fost un mijloc pentru primii spanioli de a demonstra curaj și îndemânare. Taurii au fost domesticiți pentru prima dată în urmă cu aproximativ 10.000 de ani și au fost folosiți pentru diverse sarcini agricole. Cu toate acestea, poporul spaniol a început să folosească taurii ca formă de divertisment în secolul al XVI-lea. Coridele au devenit o parte integrantă a culturii lor și de atunci o practică. Cei mai cunoscuți toreri sunt El Cordobés din Sevilia, Juan Belmonte din Madrid, Pedro Romero din Andaluzia, José Gómez Ortega din Talavera de la Reina, Eddy Merino sau Manolete (numele real Manuel Rodríguez). Citește mai departe.
Lupta cu tauri a fost practicată în Spania din cele mai vechi timpuri. Aceste evenimente sunt numite „corridas” și au loc în piețe. Toreroul spaniol, numit „torero”, este considerat un artist de mare vitejie. Un număr mare de oameni se adună pentru a urmări aceste lupte în care taurii sunt uciși de matatorii călare cu sabie.
Luptele sunt un subiect controversat care ridică întrebări despre cruzimea împotriva animalelor, drepturile animalelor și etica. Sunt mulți care se opun, în timp ce alții consideră că luptele cu tauri sunt atât un sport, cât și o formă de artă care ar trebui păstrată. Istoria luptei cu tauri în Spania poate fi urmărită până la Imperiul Roman, când organizau lupte între tauri și urși în timpul festivalurilor în scop de divertisment.
Spania este una dintre cele mai mari țări din Europa de Vest, cu o populație de aproximativ 47 de milioane de locuitori. Împărtășește granițele cu alte trei țări - Franța la nord, Andorra la nord-est și Portugalia la vest. Are un climat mediteranean influențat de vânturile atlantice și curenții oceanici. Citește mai departe.
Vara durează aproximativ 4 luni (din mai până în septembrie), iar iarna durează aproximativ 3 luni (noiembrie până în februarie). Majoritatea teritoriului Spaniei este situat la altitudine mare, dar există și unele zone joase de-a lungul Mării Mediterane. Țara se confruntă atât cu ierni mai umede, cât și veri mai uscate datorită locației sale în apropierea unui curent oceanic cunoscut sub numele de Curentul Atlanticului de Nord.
Sezonul de vară în Spania este lung și cald, cu temperaturi calde în țară în această perioadă. Sezonul de iarnă în Spania este foarte rece, cu temperaturi de îngheț în cea mai mare parte din decembrie până în februarie. Spania are o climă care se caracterizează prin climat mediteranean. Regimul de precipitații în țară nu variază semnificativ de la o regiune la alta. Temperatura medie anuală pentru Madrid este de 18°C (64°F). Temperatura medie anuală pentru Barcelona este de 17°C (63°F).
Clima din Spania are multe climate diferite, în funcție de regiunea în care locuiți. Clima din Barcelona este mai caldă și mai uscată decât Tenerife, care are și o climă mai caldă și mai uscată decât Valencia. Cel mai bun moment pentru a vizita Spania este din septembrie până în aprilie. Acesta este momentul în care temperaturile sunt mai ridicate și nu este atât de aglomerat ca în lunile de vară.
Originile dansului flamenco sunt incerte, dar se crede că își are originea în regiunea de sud a Andaluziei, Spania.
Spania este o țară situată în sud-vestul Europei pe Peninsula Iberică.
Madrid este capitala Spaniei.
Limba oficiala a Spaniei este limba spaniolă.
Andaluzia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Castilia-La Mancha, Castilia și León, Catalonia, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia.
Regatul Peninsulei Iberice a fost o jurisdicție teritorială medievală a Coroanei Castiliei, formată din regatele Portugaliei, Regatul León, Regatul Galiției și Regatul Navarrei.
Spania are o bogată moștenire culturală. A participat la toate tendințele importante ale artei europene și și-a creat propria sa cultură unică și diversă. Poporul spaniol este foarte divers. Spania are o moștenire culturală bogată, cu rădăcini în culturile spaniolă, arabă și evreiască. Spaniolii sunt foarte diversi.
O mâncare tipică în Spania este Paella.
Câteva cuvinte comune spaniole care sunt încă folosite astăzi includ: "Niños" - Copii, "Hermosas" - Frumos, "Necesito" - Nevoie, „Trabajo” - Muncă
Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilia, Zaragoza.
Franța, Portugalia și Andorra
Există 17 provincii în Spania.
Clima temperată a Spaniei variază de la o regiune la alta. În nord-vest, iernile sunt răcoroase, iar verile sunt calde și uscate. În centrul Spaniei, iernile sunt relativ reci, iar verile sunt destul de calde, cu o varietate de precipitații. În sud, iernile sunt blânde, iar verile sunt calde și umede.
Spania este situată în Peninsula Iberică datorită locației sale pe continentul Europei.
Resursele naturale ale Spaniei includ fier, argint, cupru, aur, magneziu, marmură și plumb.
Locația geografică a Spaniei afectează clima deoarece este situată pe coasta de vest a Mării Mediterane.
Spania este a patra cea mai mare economie din zona euro și este membră a Uniunii Europene (UE). Sistemul bancar spaniol a cunoscut o restructurare și o îmbunătățire semnificativă de la sfârșitul anilor 1990. Spania a devenit o țară atractivă pentru investiții internaționale, clasându-se ca una dintre primele 10 economii din lume cu perspective mari de creștere. Spania are al doilea cel mai mare sistem feroviar din Europa după Rusia și este, de asemenea, binecunoscută pentru numeroasele sale surse de energie regenerabilă.
Există multe atracții turistice în Spania, iar cele mai importante sunt: El Escorial, un palat regal și mănăstire din orașul San Lorenzo de El Escorial, care se află la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Madrid. Alhambra din Granada, un palat fortificat și cetate din Granada, Andaluzia, sudul Spaniei. La Sagrada Familia din Barcelona.
Aproximativ 80 de milioane de turiști vizitează Spania în fiecare an.
Industria turismului din Spania este înfloritoare. Este una dintre cele mai importante destinații turistice din lume, cu al treilea cel mai mare venit din turism din lume.
Nu, trebuie să vorbiți spaniolă pentru a călători în Spania :-)
Nu există diferențe de temperatură între vară și iarnă.
Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia, Palatul Regal din Madrid, Plaza Mayor, Palacio Real.
Există multe modalități de a ajunge de la A la B în Madrid. De exemplu, puteți lua metroul, autobuzul, trenul sau un taxi.
Nu există un răspuns definitiv la această întrebare deoarece costul vieții variază în funcție de stilul tău de viață.
Originile luptei cu tauri sunt neclare. Primele lupte cu tauri au avut loc la Córdoba, Spania, în secolul al XI-lea. Nu făceau parte din nici un fel de tradiție istorică, dar au fost în primul rând un tip de divertisment medieval.
Cele două situri de artă rupestre preistorice din Valea Côa (Portugalia) și Siega Verde (Spania) sunt situate pe malurile râurilor Agueda și Côa, afluenți ai râului Douro, documentând ocuparea umană continuă de la sfârșitul epocii paleolitice. Sute de panouri cu mii de figuri de animale (5.000 în Foz Côa și în jur de 440 în Siega Verde) au fost sculptate de-a lungul mai multor milenii, reprezentând cel mai remarcabil ansamblu de artă paleolitică în aer liber din Peninsula Iberică. Valea Côa și Siega Verde oferă cea mai bună ilustrare a temelor iconografice și a organizării artei rupestre paleolitice, folosind aceleași moduri de exprimare în peșteri și în aer liber, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a acestui fenomen artistic. Împreună formează un sit unic al epocii preistorice, bogat în dovezi materiale ale ocupației din paleoliticul superior.
Această proprietate transnațională include 94 de părți componente în 18 țări. De la sfârșitul ultimei ere glaciare, fagul european s-a răspândit din câteva zone izolate de refugiu din Alpi, Carpați, Dinaride, Mediterană și Pirinei pe o perioadă scurtă de câteva mii de ani într-un proces care este încă în desfășurare. Expansiunea de succes pe un întreg continent este legată de adaptabilitatea și toleranța arborelui la diferite condiții climatice, geografice și fizice.
Acest peisaj montan remarcabil, care se întinde pe granițele naționale contemporane ale Franței și Spaniei, este centrat în jurul vârfului Muntelui Perdu, un masiv calcaros care se ridică la 3.352 m. Situl, cu o suprafață totală de 30.639 ha, include două dintre cele mai mari și mai adânci canioane din Europa din partea spaniolă și trei pereți majori de circ pe versanții nordici mai abrupti cu Franța, prezentări clasice ale acestor forme de relief geologice. Situl este, de asemenea, un peisaj pastoral care reflectă un mod de viață agricol care a fost odinioară larg răspândit în regiunile montane ale Europei, dar care acum supraviețuiește doar în această parte a Pirineilor. Astfel, oferă perspective excepționale asupra societății europene trecute prin peisajul său de sate, ferme, câmpuri, pășuni și drumuri montane.
Proprietatea include siturile miniere Almadén (Spania), de unde a fost extras mercur (argint viu) încă din antichitate, și Idrija (Slovenia), unde mercurul a fost găsit pentru prima dată în 1490 d.Hr. Proprietatea spaniolă include clădiri legate de istoria sa minieră, inclusiv Castelul Retamar, clădiri religioase și locuințe tradiționale. Situl din Idrija are în special magazine de mercur și infrastructură, precum și locuințe ale minerilor și un teatru pentru mineri. Siturile dau mărturie despre comerțul intercontinental cu mercur care a generat schimburi importante între Europa și America de-a lungul secolelor. Împreună reprezintă cele mai mari două mine de mercur din lume, operaționale până de curând.
Succesiv municipium roman, capitala Regatului Vizigot, cetate a Emiratului Cordoba, avanpost al regatelor creștine care luptă cu mauri și, în secolul al XVI-lea, sediu temporar al puterii supreme sub Carol al V-lea, Toledo este depozitul. de peste 2.000 de ani de istorie. Capodoperele sale sunt produsul unor civilizații eterogene într-un mediu în care existența a trei religii majore – iudaismul, creștinismul și islamul – a fost un factor major.
Parcul Național Doñana din Andaluzia ocupă malul drept al râului Guadalquivir, la estuarul său, pe Oceanul Atlantic. Se remarcă prin marea diversitate a biotopurilor sale, în special lagune, mlaștini, dune fixe și mobile, păduri de tufă și maquis. Acesta găzduiește cinci specii de păsări amenințate. Este una dintre cele mai mari stârci din regiunea mediteraneană și este locul de iernare pentru peste 500.000 de păsări de apă în fiecare an.
Construit între 1482 și 1533, acest grup de clădiri a fost folosit inițial pentru comerțul cu mătase (de unde și numele, Bursa de Mătase) și a fost întotdeauna un centru de comerț. Este o capodopera a arhitecturii gotice tarzii. Grandioasa Sala de Contratación (Sala de contract sau de comerț), în special, ilustrează puterea și bogăția unui mare oraș comercial mediteranean în secolele al XV-lea și al XVI-lea.
În secolul I d.Hr. autorităţile imperiale romane au început să exploateze zăcămintele de aur din această regiune din nord-vestul Spaniei, folosind o tehnică bazată pe puterea hidraulică. După două secole de lucru a zăcămintelor, romanii s-au retras, lăsând un peisaj devastat. Deoarece nu a existat o activitate industrială ulterioară, urmele dramatice ale acestei tehnologii străvechi remarcabile sunt vizibile pretutindeni ca fețe abrupte în versanții muntilor și vastele zone de steril, acum folosite pentru agricultură.
Fondat de cardinalul Jiménez de Cisneros la începutul secolului al XVI-lea, Alcalá de Henares a fost primul oraș universitar planificat din lume. A fost modelul original pentru Civitas Dei (Orașul lui Dumnezeu), comunitatea urbană ideală pe care misionarii spanioli au adus-o în Americi. De asemenea, a servit drept model pentru universitățile din Europa și din alte părți.
Peisajul cultural Aranjuez este o entitate cu relații complexe: între natură și activitatea umană, între cursuri de apă sinuoase și design geometric al peisajului, între rural și urban, între peisajul forestier și arhitectura delicat modulată a clădirilor sale palate. Trei sute de ani de atenție regală pentru dezvoltarea și îngrijirea acestui peisaj l-au văzut exprimând o evoluție a conceptelor de la umanism și centralizare politică, la caracteristici precum cele găsite în grădina sa baroc în stil francez din secolul al XVIII-lea, până la stilul de viață urban care s-a dezvoltat. alături de științele aclimatizării plantelor și ale creșterii animalelor în timpul Epocii Luminilor.
Podul Vizcaya se întinde pe gura estuarului Ibaizabal, la vest de Bilbao. A fost proiectat de arhitectul basc Alberto de Palacio și finalizat în 1893. Podul de 45 m înălțime, cu o deschidere de 160 m, îmbină tradițiile de prelucrare a fierului din secolul al XIX-lea cu noua tehnologie ușoară de frânghii de oțel răsucite. A fost primul pod din lume care a transportat oameni și trafic pe o gondolă înaltă suspendată și a fost folosit ca model pentru multe poduri similare din Europa, Africa și America, dintre care doar câteva supraviețuiesc. Cu utilizarea inovatoare a cablurilor de oțel răsucite ușoare, este considerată una dintre construcțiile arhitecturale remarcabile din fier ale Revoluției Industriale.
Situat pe insula Tenerife, Parcul Național Teide cuprinde stratovulcanul Teide-Pico Viejo care, la 3.718 m, este cel mai înalt vârf de pe pământul spaniol. Ridicată la 7.500 m deasupra fundului oceanului, este considerată a treia cea mai înaltă structură vulcanică din lume și se află într-un mediu spectaculos. Impactul vizual al sitului este cu atât mai mare datorită condițiilor atmosferice care creează texturi și tonuri în continuă schimbare în peisaj și o „mare de nori” care formează un fundal vizual impresionant pentru munte. Teide are o importanță globală în furnizarea de dovezi ale proceselor geologice care stau la baza evoluției insulelor oceanice.
Apeductul roman din Segovia, construit probabil c. 50 d.Hr., este remarcabil de bine conservat. Această construcție impresionantă, cu cele două niveluri de arcade, face parte din decorul magnificului oraș istoric Segovia. Alte monumente importante includ Alcázarul, început în jurul secolului al XI-lea, și catedrala gotică din secolul al XVI-lea.
Istoria orașului de lupte dintre mauri și creștini se reflectă în arhitectura sa, care este un amestec de stiluri romane, islamice, gotice de nord și renascentiste italiene. Dintre cele aproximativ 30 de turnuri din perioada musulmană, Torre del Bujaco este cel mai faimos.
Înălțându-se deasupra orașului inferior modern, Alhambra și Albaycín, situate pe două dealuri adiacente, formează partea medievală a Granada. La est de fortăreața și reședința Alhambra se află grădinile magnifice ale Generalife, fosta reședință rurală a emirilor care au condus această parte a Spaniei în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Cartierul rezidențial Albaycín este un depozit bogat de arhitectură vernaculară maură, în care arhitectura tradițională andaluză se îmbină armonios.
Construită la sfârșitul secolului al XVI-lea pe un plan în formă de grătar, instrumentul martiriului Sfântului Laurențiu, Mănăstirea Escurial se află într-un sit excepțional de frumos din Castilia. Arhitectura sa austeră, o ruptură cu stilurile anterioare, a avut o influență considerabilă asupra arhitecturii spaniole timp de mai bine de jumătate de secol. A fost retragerea unui rege mistic și a devenit, în ultimii ani ai domniei lui Filip al II-lea, centrul celei mai mari puteri politice a vremii.
Șapte proprietăți construite de arhitectul Antoni Gaudí (1852–1926) în sau în apropiere de Barcelona mărturisesc contribuția creativă excepțională a lui Gaudí la dezvoltarea arhitecturii și a tehnologiei de construcție la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Aceste monumente reprezintă un stil eclectic, dar și foarte personal, căruia i s-a dat putere liberă în proiectarea grădinilor, sculpturii și a tuturor artelor decorative, precum și în arhitectură. Cele șapte clădiri sunt: Parque Güell; Palacio Güell; Casa Mila; Casa Vicens; lucrarea lui Gaudí la fațada Nașterii Domnului și a criptei Sagrada Familia; Casa Batlló; Cripta din Colonia Güell.
Morfologia urbană a celor două orașe mici Úbeda și Baeza din sudul Spaniei datează din secolul al IX-lea maur și din Reconquista din secolul al XIII-lea. O dezvoltare importantă a avut loc în secolul al XVI-lea, când orașele au fost supuse renovării pe linia Renașterii în curs de dezvoltare. Această intervenție de planificare a făcut parte din introducerea în Spania a unor noi idei umaniste din Italia, care au continuat să aibă o mare influență asupra arhitecturii Americii Latine.
Construit de mauri într-o poziție defensivă în inima Califatului Cordoba, Cuenca este un oraș fortificat medieval neobișnuit de bine conservat. Cucerit de castilieni în secolul al XII-lea, a devenit un oraș regal și o episcopie înzestrată cu clădiri importante, precum prima catedrală gotică a Spaniei și celebrele casas colgadas (case suspendate), suspendate de stânci abrupte cu vedere la râul Huécar. Profitând din plin de locația sa, orașul se ridică deasupra peisajului rural magnific.
Siturile preistorice târzii de artă rupestre de pe litoralul mediteranean al peninsulei Iberice formează un grup excepțional de mare. Aici modul de viață în timpul unei faze critice a dezvoltării umane este descris viu și grafic în picturi al căror stil și subiect sunt unice.
San Cristóbal de La Laguna, în Insulele Canare, are două nuclee: orașul de Sus inițial, neplanificat; și Orașul de Jos, primul „oraș-teritoriu” ideal așezat conform principiilor filozofice. Străzile sale largi și spațiile deschise au o serie de biserici frumoase și clădiri publice și private datând din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea.
Șaptesprezece peșteri decorate din epoca paleolitică au fost înscrise ca o extensie a Peșterii Altamira, înscrisă în 1985. Proprietatea va apărea acum pe Lista ca Peștera din Altamira și Arta rupestră paleolitică din nordul Spaniei. Proprietatea reprezintă apogeul artei rupestre paleolitice care s-a dezvoltat în toată Europa, de la Urali până la Peninusula Iberică, între 35.000 și 11.000 î.Hr. Datorită galeriilor lor adânci, izolate de influențele climatice externe, aceste peșteri sunt deosebit de bine conservate. Peșterile sunt înscrise ca capodopere ale geniului creativ și ca cea mai veche artă realizată a umanității. Ele sunt, de asemenea, înscrise ca mărturii excepționale ale unei tradiții culturale și ca ilustrații remarcabile ale unei etape semnificative din istoria omenirii.
O rețea de patru trasee de pelerinaj creștin în nordul Spaniei, situl este o prelungire a Drumului Santiago de Compostela, un sit în serie înscris pe Lista Patrimoniului Mondial în 1993. Prelungirea reprezintă o rețea de aproape 1.500 km: de coastă, interior de Țara Bascilor – La Rioja, Liébana și rutele primitive. Include o moștenire construită de importanță istorică creată pentru a satisface nevoile pelerinilor, inclusiv catedrale, biserici, spitale, cămine și chiar poduri. Extensia cuprinde unele dintre cele mai vechi rute de pelerinaj către Santiago de Compostela, în urma descoperirii în secolul al IX-lea a unui mormânt despre care se crede că este cel al Sf. Iacob cel Mare.
Situat în inima urbană a Madridului, acest peisaj cultural a evoluat de la crearea bulevardului mărginit de copaci Paseo del Prado, un prototip al alamedei hispanice, în secolul al XVI-lea. Bulevardul prezintă fântâni importante, în special Fuente de Cibeles și Fuente de Neptuno, și Plaza de Cibeles, un simbol emblematic al orașului, înconjurat de clădiri prestigioase. Situl întruchipează o nouă idee de spațiu urban și dezvoltare din perioada absolutistă iluminată a secolului al XVIII-lea. Clădiri dedicate artei și științelor se alătură altora din site care sunt dedicate industriei, asistenței medicale și cercetării. În mod colectiv, ele ilustrează aspirația pentru o societate utopică în timpul înălțimii Imperiului Spaniol. Jardines del Buen Retiro, de 120 de hectare, o rămășiță a Palatului Buen Retiro din secolul al XVII-lea, constituie cea mai mare parte a proprietății, prezentând diferite stiluri de grădinărit din secolul al XIX-lea până în prezent. Situl găzduiește, de asemenea, Grădina Botanică Regală terasată și cartierul în mare parte rezidențial Barrio Jerónimos, cu varietatea sa bogată de clădiri din secolele al XIX-lea și al XX-lea, care includ locuri culturale.
În secolul al IX-lea, flacăra creștinismului a fost menținută vie în peninsula Iberică din micul Regat al Asturiei. Aici a fost creat un stil arhitectural preromanic inovator care avea să joace un rol semnificativ în dezvoltarea arhitecturii religioase a peninsulei. Cele mai mari realizări ale sale pot fi văzute în bisericile Santa María del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Lena, Cámara Santa și San Julián de los Prados, în și în jurul capitalei antice Oviedo. Cu acestea este asociată remarcabila structură de inginerie hidraulică contemporană cunoscută sub numele de La Foncalada.
Perioada de cea mai mare glorie a Cordobei a început în secolul al VIII-lea după cucerirea maurului, când au fost construite aproximativ 300 de moschei și nenumărate palate și clădiri publice pentru a rivaliza cu splendorile Constantinopolului, Damascului și Bagdadului. În secolul al XIII-lea, sub Ferdinand al III-lea, Sfântul, Marea Moschee din Cordoba a fost transformată într-o catedrală și au fost ridicate noi structuri defensive, în special Alcázar de los Reyes Cristianos și Torre Fortaleza de la Calahorra.
Acest faimos loc de pelerinaj din nord-vestul Spaniei a devenit un simbol în lupta creștinilor spanioli împotriva islamului. Distrusă de musulmani la sfârșitul secolului al X-lea, a fost complet reconstruită în secolul următor. Cu clădirile sale în stil romanic, gotic și baroc, orașul vechi din Santiago este una dintre cele mai frumoase zone urbane din lume. Cele mai vechi monumente sunt grupate în jurul mormântului Sfântului Iacob și al catedralei, care conține remarcabilul Pórtico de la Gloria.
Pădurea de lauri acoperă aproximativ 70% din acest parc, situat în mijlocul insulei La Gomera din arhipelagul Insulelor Canare. Prezența izvoarelor și a numeroase pâraie asigură o vegetație luxuriantă asemănătoare cu cea a Terțiarului, care, din cauza schimbărilor climatice, a dispărut în mare măsură din sudul Europei.
Ibiza oferă un exemplu excelent al interacțiunii dintre ecosistemele marine și de coastă. Preeriile dense de Posidonia oceanică (iarbă de mare), o specie endemică importantă care se găsește doar în bazinul mediteranean, conțin și susțin o diversitate de viață marina. Ibiza păstrează dovezi considerabile ale istoriei sale lungi. Siturile arheologice de la Sa Caleta (așezarea) și Puig des Molins (necropola) mărturisesc rolul important jucat de insulă în economia mediteraneană în protoistorie, în special în perioada feniciano-cartagineză. Orașul de Sus fortificat (Alta Vila) este un exemplu remarcabil al arhitecturii militare renascentiste; a avut o influență profundă asupra dezvoltării fortificațiilor în așezările spaniole din Lumea Nouă.
Colonia Augusta Emerita, care a devenit actuala Mérida în Estremadura, a fost fondată în anul 25 î.Hr. la sfârșitul campaniei spaniole și a fost capitala Lusitaniei. Rămășițele bine conservate ale orașului vechi includ, în special, un pod mare peste Guadiana, un amfiteatru, un teatru, un circ vast și un sistem excepțional de alimentare cu apă. Este un exemplu excelent de capitală romană de provincie în timpul imperiului și în anii de după.
Comunitatea monahală fondată de Sfântul Millán la mijlocul secolului al VI-lea a devenit loc de pelerinaj. O frumoasă biserică romanică construită în cinstea sfântului încă se află pe locul Suso. Aici a fost produsă prima literatură în limba castiliană, din care derivă una dintre cele mai vorbite limbi din lume astăzi. La începutul secolului al XVI-lea, comunitatea a fost găzduită în noua mănăstire Yuso, sub complexul mai vechi; este încă o comunitate înfloritoare astăzi.
Tarraco (Tarragona de astăzi) a fost un oraș administrativ și comercial major din Spania romană și centrul cultului imperial pentru toate provinciile iberice. A fost înzestrată cu multe clădiri fine, iar părți din acestea au fost scoase la iveală într-o serie de săpături excepționale. Deși majoritatea rămășițelor sunt fragmentare, multe păstrate sub clădiri mai recente, ele prezintă o imagine vie a măreției acestei capitale de provincie romană.
Palmeral de Elche, un peisaj de plantații de curmali, a fost amenajat oficial, cu sisteme de irigare elaborate, la momentul ridicării orașului musulman Elche, spre sfârșitul secolului al X-lea d.Hr., când o mare parte din Peninsula Iberică era Arab. Palmeralul este o oază, un sistem de producție agrară în zonele aride. Este, de asemenea, un exemplu unic de practici agricole arabe pe continentul european. Cultivarea curmalilor în Elche este cunoscută cel puțin încă din epoca iberică, datând în jurul secolului al V-lea î.Hr.
Fondat în secolul al XI-lea pentru a proteja teritoriile spaniole de mauri, acest „Oraș al Sfinților și al Pietrelor”, locul de naștere al Sfintei Tereza și locul de înmormântare al Marelui Inchizitor Torquemada, și-a păstrat austeritatea medievală. Această puritate a formei mai poate fi văzută în catedrala gotică și în fortificațiile care, cu cele 82 de turnuri semicirculare și nouă porți, sunt cele mai complete din Spania.
Turnul lui Hercule a servit ca far și punct de reper la intrarea în portul La Coruña din nord-vestul Spaniei încă de la sfârșitul secolului I d.Hr., când romanii au construit Farum Brigantium. Turnul, construit pe o stâncă înaltă de 57 de metri, se înalță încă 55 de metri, dintre care 34 de metri corespund zidăriei romane și 21 de metri restaurării dirijate de arhitectul Eustaquio Giannini în secolul al XVIII-lea, care a mărit nucleul roman cu două octogonale. forme. Imediat adiacent la baza Turnului, se află o mică clădire romană dreptunghiulară. Situl include, de asemenea, un parc de sculpturi, sculpturi în stâncă Monte dos Bicos din epoca fierului și un cimitir musulman. Fundațiile romane ale clădirii au fost descoperite în săpăturile efectuate în anii 1990. Multe legende din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea înconjoară Turnul lui Hercule, care este unic deoarece este singurul far al antichității greco-romane care a păstrat o măsură de integritate structurală și continuitate funcțională.
Împreună, aceste trei clădiri formează un complex monumental remarcabil în inima Sevilla. Catedrala și Alcázarul – datând de la Recucerirea din 1248 până în secolul al XVI-lea și impregnate de influențe maure – sunt o mărturie excepțională a civilizației almohazilor, precum și a Andaluziei creștine. Minaretul Giralda este capodopera arhitecturii almohade. Stă lângă catedrală cu cele cinci nave; cea mai mare clădire gotică din Europa, găzduiește mormântul lui Cristofor Columb. Vechea Lonja, care a devenit Archivo de Indias, conține documente valoroase din arhivele coloniilor din America.
Peisajul cultural al Serra de Tramuntana situat pe un lanț montan abrupt paralel cu coasta de nord-vest a insulei Mallorca. Mileniile de agricultură într-un mediu cu resurse limitate au transformat terenul și prezintă o rețea articulată de dispozitive de gestionare a apei care gravitează în jurul unităților agricole de origine feudală. Peisajul este marcat de terase agricole și lucrări de apă interconectate - inclusiv mori de apă - precum și de construcții și ferme din piatră uscată.
Maica Domnului din Burgos a fost începută în secolul al XIII-lea, în același timp cu marile catedrale din Ile-de-France și a fost finalizată în secolele al XV-lea și al XVI-lea. Întreaga istorie a artei gotice este rezumată în arhitectura sa superbă și în colecția sa unică de opere de artă, inclusiv picturi, coruri, retablouri, morminte și vitralii.
Dezvoltarea în secolul al XII-lea a artei mudejar în Aragon a rezultat din condițiile politice, sociale și culturale particulare care au prevalat în Spania după Reconquista. Această artă, influențată de tradiția islamică, reflectă, de asemenea, diverse stiluri europene contemporane, în special cea gotică. Prezentă până la începutul secolului al XVII-lea, se caracterizează printr-o utilizare extrem de rafinată și inventiva a cărămizii și a plăcilor smălțuite în arhitectură, în special în clopotnițe.
Orașul califat Medina Azahara este un sit arheologic al unui oraș construit la mijlocul secolului al X-lea d.Hr. de dinastia Omayyade ca sediu al Califatului din Cordoba. După ce a prosperat câțiva ani, a fost prăpădit în timpul războiului civil care a pus capăt califatului în anii 1009-1010. Rămășițele orașului au fost uitate timp de aproape 1.000 de ani până la redescoperirea lor la începutul secolului al XX-lea. Acest ansamblu urban complet prezintă infrastructură precum drumuri, poduri, sisteme de apă, clădiri, elemente decorative și obiecte de zi cu zi. Oferă cunoștințe aprofundate despre civilizația islamică occidentală, acum dispărută, Al-Andalus, la apogeul splendorii sale.
Situat într-o vastă zonă muntoasă din centrul Gran Canaria, Risco Caído cuprinde stânci, râpe și formațiuni vulcanice într-un peisaj de biodiversitate bogată. Peisajul cuprinde un număr mare de așezări troglodite — habitate, grânare și cisterne — a căror vârstă este dovada prezenței unei culturi prehispanice pe insulă, care a evoluat izolat, de la sosirea berberilor nord-africani, pe la începuturi. a erei noastre, până la primii coloniști spanioli din secolul al XV-lea. Complexul troglodit include, de asemenea, cavități de cult și două temple sacre, sau almogarene - Risco Caído și Roque Bentayga - unde au avut loc ceremonii sezoniere. Se crede că aceste temple sunt legate de un posibil cult al stelelor și al Mamei Pământ.
Acest oraș universitar antic la nord-vest de Madrid a fost cucerit pentru prima dată de cartaginezi în secolul al III-lea î.Hr. Apoi a devenit o așezare romană înainte de a fi condus de mauri până în secolul al XI-lea. Universitatea, una dintre cele mai vechi din Europa, a atins punctul culminant în timpul epocii de aur din Salamanca. Centrul istoric al orasului are importante monumente romanice, gotice, maure, renascentiste si baroc. Plaza Mayor, cu galeriile și arcadele sale, este deosebit de impresionantă.
Această mănăstire cisterciană din Catalonia este una dintre cele mai mari din Spania. În centrul ei se află o biserică din secolul al XII-lea. Mănăstirea austera, maiestuoasă, care are o reședință regală fortificată și conține panteonul regilor Cataloniei și Aragonului, este o priveliște impresionantă.
Mănăstirea este un depozit remarcabil de patru secole de arhitectură religioasă spaniolă. Simbolizează două evenimente semnificative din istoria lumii care au avut loc în 1492: Recucerirea Peninsulei Iberice de către regii catolici și sosirea lui Cristofor Columb în America. Faimoasa sa statuie a Fecioarei a devenit un simbol puternic al creștinizării unei mari părți a Lumii Noi.
Zidurile Lugojului au fost construite în ultima parte a secolului al III-lea pentru a apăra orașul roman Lucus. Întregul circuit supraviețuiește intact și este cel mai bun exemplu de fortificații romane târzii din vestul Europei.
Îngustul Vall de Boí este situat în Pirineii înalți, în regiunea Alta Ribagorça și este înconjurat de munți abrupți. Fiecare sat din vale conține o biserică în stil romanic și este înconjurat de un model de câmpuri închise. Pe versanții mai înalți există terenuri extinse de pășunat utilizate sezonier.
Peșterile din Sierra de Atapuerca conțin o bogată înregistrare fosilă a celor mai timpurii ființe umane din Europa, de acum aproape un milion de ani și extinzându-se până în epoca comună. Ele reprezintă o rezervă excepțională de date, al căror studiu științific oferă informații de neprețuit despre aspectul și modul de viață al acestor strămoși umani îndepărtați.
Acestea sunt două dintre cele mai bune contribuții la arhitectura Barcelonei ale arhitectului catalan art nouveau Lluís Domènech i Montaner. Palau de la Música Catalana este o structură exuberantă cu cadru de oțel, plină de lumină și spațiu, și decorată de mulți dintre cei mai importanți designeri ai zilei. Spitalul de Sant Pau este la fel de îndrăzneț în design și decorare, dar în același timp perfect adaptat nevoilor bolnavilor.
Situat în inima Andaluziei, în sudul Spaniei, situl cuprinde trei monumente megalitice: dolmenele Menga și Viera și Tholos din El Romeral și două monumente naturale: formațiunile muntoase La Peña de los Enamorados și El Torcal, care sunt repere în cadrul proprietate. Construite în timpul neoliticului și epocii bronzului din blocuri mari de piatră, aceste monumente formează camere cu acoperișuri cu buiandruș sau cupole false. Aceste trei morminte, îngropate sub tumulii lor originali de pământ, sunt una dintre cele mai remarcabile lucrări de arhitectură ale preistoriei europene și unul dintre cele mai importante exemple de megalitism european.