Bulgaria - A Discovery To Share

Bulgaria

A Discovery To Share
Descarcă gratuit

Bulgaria este o țară ce are foarte multe lucruri de oferit iubitorilor de călătorii. Stațiunile litorale moderne aflate la Marea Neagra oferă servicii la standarde ridicate, oportunitațile pentru sporturi nautice se află la tot pasul totul înconjurat de plaje cu nisip fin si apele de o culoare aparte. Stațiunile de munte te primesc cu peisaje ce-ți taie rasuflarea, pârtii întinse și instalații de ski la tot pasul iar pensiunile și hotelurile te răsfața cu atmosfera primitoare si preparate tradiționale foarte gustoase. Așezată la est de Munții Balcani și la vest de Marea Neagră prin invecinarea sa cu Turcia, Bulgaria reprezintă principala legătură pe uscat între orient și occident, respectiv între Asia și Europa.

Litoral Bulgaria

Ski Bulgaria

un om călărind pe un val deasupra unui corp de apă în bulgaria o turmă de pescăruși care zboară pe cer în bulgaria o fetiță călare pe vârful unui câmp de iarbă uscată în bulgaria un câmp verde mare cu copaci în fundal în bulgaria o barcă așezată deasupra unei plaje cu nisip în bulgaria o persoană care stă în fața unei clădiri din cărămidă în bulgaria o apropiere a unei stânci lângă un corp de apă în bulgaria o femeie purtând o cămașă colorată în bulgaria o vedere a unui oraș cu un munte în fundal în bulgaria un pod de piatră peste un corp de apă cu un munte în fundal în bulgaria un grup de oameni pe un pod peste un corp de apă în bulgaria un peisaj de oraș mare în bulgaria un corp de apă cu un munte în fundal în bulgaria un canion cu un munte în fundal în bulgaria un corp de apă cu un munte în fundal în bulgaria o clădire mare în bulgaria o clădire mare din piatră în bulgaria un câmp verde mare cu copaci în fundal în bulgaria
Cod ISO
BG
Capitala
Sofia
Suprafata
110993.6 km2
Populatie
6875040
Limbi vorbite
Bulgara, Turca, Romany
Moneda oficiala
Leva (BGN)
Vecini
Macedonia, Grecia, Romania, Turcia, Serbia
Moto
Unity makes strength
Fus orar
UTC+2 (EET)
Fus orar de vara
UTC+3 (EEST)
Parte de conducere
Dreapta
Prefix telefon
+359

Destinații turistice în Bulgaria

Fie ca e vorba de destinatii litorale, statiuni insorite la Marea Neagra cu plaje cu nisip fin si hoteluri pentru toate gusturile, fie ca e vorba de statiuni de munte cu partii pentru incepatori si avansati si atmosfera relaxanta, sau orase fermecatoare pline de istorie si cultura, Bulgaria nu duce lipsa de locuri in care-ti doresti sa revi mereu.

Bansko
Cel mai înzăpezit loc din Bulgaria
Borovets
De la munte la suflet
Burgas
Orașul în care trecutul prinde viață
Chepelare
Un loc pentru relaxare și întinerire
Nessebar
Cetatea muzeu
Nisipurile de Aur
Distracție pentru întreaga familie
Pamporovo
Cea mai însorită stațiune de ski
Panichishte
O bijuterie ascunsă în Balcani
Plovdiv
Pomorie
Orașul aproape de mare
Sliven
Sozopol
Apollonia Pontica
Sunny Beach
Unde soarele strălucește cel mai mult
Varna
Litoral, cultură, viata de noapte

Destinații de munte

Bulgaria este o țară mică din Balcani, cunoscută pentru istoria sa bogată, peisajele montane pitorești și plajele curate. De asemenea, are câteva orașe mari de munte, care sunt perfecte pentru sporturile de iarnă.

Orașele Pamporovo și Bansko sunt ambele destinații populare pentru turiști. Pamporovo este cunoscut sub numele de „Țara Minunilor de iarnă din Bulgaria”, cu pădurile acoperite de zăpadă și pârtiile de schi. Bansko este mai popular în rândul familiilor, deoarece are un parc de joacă pentru copii și oferă lecții de schi începătorilor.

Bucătăria bulgară

În ultimii ani, Bulgaria a devenit o destinație turistică din ce în ce mai populară datorită bucătăriei sale diverse și bogate. Bucătăria bulgară este cunoscută pentru mâncărurile sale condimentate, robuste, care sunt adesea servite sub formă de supă. Bulgarilor le place, de asemenea, să folosească diferite feluri de carne, legume și brânzeturi în felurile lor de mâncare. Puteți încerca, de asemenea, mâncăruri tradiționale bulgărești, cum ar fi Tetovka (un fel de piure de vinete). Industria vinicolă a țării nu este doar vie, ci prosperă.

Clima

Bulgaria are o gamă largă de zone climatice, cu peste 170 de zile însorite pe an în medie. Clima Bulgariei este temperată și clasificată drept climă continentală. Temperatura medie pe tot parcursul anului este de 13 °C (55 °F). Țara are patru anotimpuri distincte: iarna, primăvara, vara și toamna. Verile sunt calde și uscate; iernile sunt friguroase; primaverile sunt ploioase și cu vânt; toamnele sunt în general însorite, cu temperaturi moderate.

Istorie

Bulgaria a fost locuită de oameni de la aproximativ 5000 î.Hr. Primii oameni de origine bulgară au trăit în această regiune încă din 6000 î.Hr. În 2011, arheologii bulgari au dezgropat artefacte ceramice din 6000 î.Hr. care au fost găsite lângă Dranovo, Bulgaria, care au fost confirmate ca fiind printre cele mai vechi piese de ceramică de acest gen găsite vreodată în Europa! Bulgaria și-a câștigat independența față de stăpânirea otomană în 1878-1879, devenind un regat creștin european, sub tutela rusească.

Cum ajungi la ski în Bansko?

Cum ajungi la ski în Bansko?

Cazarea la ski în Bansko

Cazarea la ski în Bansko

5 activități obligatorii în Bansko

5 activități obligatorii în Bansko

Totul despre pârtiile și facilitățile de ski din Bansko

Totul despre pârtiile și facilitățile de ski din Bansko

Restaurante, cluburi și alte locatii apres-ski în Bansko

Restaurante, cluburi și alte locatii apres-ski în Bansko

Tot ce trebuie să sti despre școala și cursurile de ski din Bansko

Tot ce trebuie să sti despre școala și cursurile de ski din Bansko

Închirierea echipamentelor de ski in Bansko

Închirierea echipamentelor de ski in Bansko

La schi în Bulgaria cu întreaga familie

La schi în Bulgaria cu întreaga familie

Cele mai populare stațiuni de schi din Bulgaria

Cele mai populare stațiuni de schi din Bulgaria

Schi în Bulgaria: stațiuni și sfaturi utile pentru schiorii avansați

Schi în Bulgaria: stațiuni și sfaturi utile pentru schiorii avansați

Schi în Bulgaria: sfaturi și stațiuni perfecte pentru începători

Schi în Bulgaria: sfaturi și stațiuni perfecte pentru începători

Întrebări frecvente

Care este moneda oficială în Bulgaria?

Moneda oficială în Bulgaria este leva bulgareasca (BGN) iar cursul de schimb este 1 BGN = 2.5 RON (aproximativ).

Care este capitala Bulgariei?

Capitala și cel mai mare oras al Bulgariei este Sofia. Acesta este situat în partea de vest a țării.

Care este suprafața Bulgariei?

Suprafața totală a Bulgariei este de 110.993,6 km pătrați.

Care este numărul de locuitori ai Bulgariei?

Bulgaria are o populație de totalizează 6.875.040 de locuitori.

Care sunt cele mai vorbite limbi în Bulgaria?

Cele mai vorbite limbi în Bulgaria sunt: Bulgara, Turca și Romany.

Cu ce țări se invecinează Bulgaria?

Bulgaria se invecinează cu: Macedonia de Nord, Grecia, România, Turcia și Serbia.

Care este ora oficială a Bulgariei?

Fusul orar standard, sau fusul orar de iarna este UTC+2 sau EET (Eastern European Time Zone) iar fusul orar de vara este UTC+3 sau EEST (Eastern European Summer Time Zone).

Unde se află localizată Bulgaria?

Bulgaria se află localizată în partea de sud-est a Europei, la est de Munții Balcani, la sud de Dunăre si la vest de Marea Neagră.

Ce documente sunt necesare pentru accesul în Bulgaria?

Cetățeniilor români adulți li se permite accesul pe teriorul Bulgariei pe bază de buletin sau carte de identitate sau pașaport. Dacă minorii sunt însoțiti de ambii parinți, acestia au nevoie doar de pașaport. Dacă sunt insoțiti de un părinte au nevoie de procură de la celălalt parinte iar dacă nu sunt insoțiți de părinți au nevoie de procură de la ambii parinți.

Locațiile UNESCO din Bulgaria

Parcul Național Pirin

Întins pe o suprafață de peste 27.000 ha, la o altitudine între 1008 și 2914 m în Munții Pirin, sud-vestul Bulgariei, situl cuprinde diverse peisaje montane calcaroase cu lacuri glaciare, cascade, peșteri și păduri predominant de conifere. A fost adăugată pe Lista Patrimoniului Mondial în 1983. Extinderea acoperă acum o suprafață de aproximativ 40.000 ha în Munții Pirin, și se suprapune cu Parcul Național Pirin, cu excepția a două zone dezvoltate pentru turism (schi). Partea dominantă a extinderii este teritoriul montan înalt de peste 2000 m în altitudine și acoperit în cea mai mare parte de pajiști alpine, storuri stâncoase și culmi.

Rezervația naturală Srebarna

Rezervația Naturală Srebarna este un lac de apă dulce adiacent Dunării și care se întinde pe 600 ha. Este locul de reproducere a aproape 100 de specii de păsări, dintre care multe sunt rare sau pe cale de dispariție. Alte 80 de specii de păsări migrează și caută refugiu acolo în fiecare iarnă. Printre cele mai interesante specii de păsări se numără pelicanul dalmat, egreta mare, stârcul de noapte, stârcul purpuriu, ibisul lucios și lingura albă.

Biserica Boyana

Situată la marginea orașului Sofia, Biserica Boyana este formată din trei clădiri. Biserica de est a fost construită în secolul al X-lea, apoi mărită la începutul secolului al XIII-lea de către Sebastocrator Kaloyan, care a ordonat să fie ridicată lângă ea o a doua clădire cu două etaje. Frescele din această a doua biserică, pictată în 1259, o fac una dintre cele mai importante colecții de pictură medievală. Ansamblul este completat de o a treia biserică, construită la începutul secolului al XIX-lea. Acest sit este unul dintre cele mai complete și perfect conservate monumente ale artei medievale est-europene.

Mormântul trac al lui Sveshtari

Descoperit în 1982 lângă satul Sveshtari, acest mormânt tracic din secolul al III-lea î.Hr. reflectă principiile structurale fundamentale ale clădirilor de cult tracice. Mormântul are un decor arhitectural unic, cu cariatide policrome jumătate umane, jumătate din plante și picturi murale. Cele 10 figuri feminine sculptate în înalt relief pe pereții camerei centrale și decorul lunetei din bolta acesteia sunt singurele exemple de acest tip găsite până acum în ținuturile tracice. Este o reamintire remarcabilă a culturii geților, un popor trac care a fost în contact cu lumile elenistice și hiperboreene, potrivit geografilor antici.

Orașul antic Nessebar

Situat pe o peninsulă stâncoasă de la Marea Neagră, situl Nessebar, vechi de peste 3.000 de ani, a fost inițial o așezare tracică (Menebria). La începutul secolului al VI-lea î.Hr., orașul a devenit colonie greacă. Rămășițele orașului, care datează în mare parte din perioada elenistică, includ acropola, un templu al lui Apollo, o agora și un zid din fortificațiile tracice. Printre alte monumente, Bazilica Stara Mitropolia și cetatea datează din Evul Mediu, când acesta era unul dintre cele mai importante orașe bizantine de pe coasta de vest a Mării Negre. Casele din lemn construite în secolul al XIX-lea sunt tipice pentru arhitectura Mării Negre a perioadei.

Madara Rider

Călărețul Madara, reprezentând figura unui cavaler care triumfă asupra unui leu, este sculptat într-o stâncă înaltă de 100 m în apropiere de satul Madara din nord-estul Bulgariei. Madara a fost principalul loc sacru al Primului Imperiu Bulgar înainte de convertirea Bulgariei la creștinism în secolul al IX-lea. Inscripțiile de lângă sculptură povestesc despre evenimente care au avut loc între 705 și 801 d.Hr.

Mormântul trac din Kazanlak

Descoperit în 1944, acest mormânt datează din perioada elenistică, pe la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. Este situat lângă Seutopolis, capitala regelui trac Seutes al III-lea și face parte dintr-o mare necropolă tracică. Tholos are un coridor îngust și o cameră funerară rotundă, ambele decorate cu picturi murale reprezentând ritualuri și cultura de înmormântare tracică. Aceste picturi sunt cele mai bine conservate capodopere artistice din perioada elenistică din Bulgaria.

Pădurile antice și primitive de fagi din Carpați și din alte regiuni ale Europei

Această proprietate transnațională include 94 de părți componente în 18 țări. De la sfârșitul ultimei ere glaciare, fagul european s-a răspândit din câteva zone izolate de refugiu din Alpi, Carpați, Dinaride, Mediterană și Pirinei pe o perioadă scurtă de câteva mii de ani într-un proces care este încă în desfășurare. Expansiunea de succes pe un întreg continent este legată de adaptabilitatea și toleranța arborelui la diferite condiții climatice, geografice și fizice.

Bisericile cioplite în stâncă din Ivanovo

În valea râului Roussenski Lom, în nord-estul Bulgariei, în vecinătatea satului Ivanovo s-a dezvoltat un complex de biserici cioplite în stâncă, capele, mănăstiri și chilii. Acesta este locul în care primii pustnici și-au săpat chiliile și bisericile în timpul secolului al XII-lea. Picturile murale din secolul al XIV-lea mărturisesc priceperea excepțională a artiștilor aparținând școlii de pictură din Târnovo.

Mănăstirea Rila

Mănăstirea Rila a fost ctitorită în secolul al X-lea de Sfântul Ioan de la Rila, un pustnic canonizat de Biserica Ortodoxă. Locuința și mormântul său ascetic au devenit un loc sfânt și au fost transformate într-un complex monahal care a jucat un rol important în viața spirituală și socială a Bulgariei medievale. Distrus de incendiu la începutul secolului al XIX-lea, complexul a fost reconstruit între 1834 și 1862. Exemplu caracteristic al Renașterii bulgare (secolele XVIII-XIX), monumentul simbolizează conștientizarea unei identități culturale slave după secole de ocupație.