Fondată în secolul IV î.Hr. Pomorie este o stațiune turistică situată în sudul litoralului bulgăresc pe o peninsulă stâncoasă, în trecut al doilea oraș ca importanță după Varna și care s-a dezvoltat ca stațiune balneară datorită resurselor însemnate de sare și nămol terapeutic. Pomorie are o istorie însemnată care se întinde pe 2500 de ani în care orașul a prosperat în Imperiul Otoman în care era furnizorul principal de sare de mare, vin si coniac, dar nu numai. În capătul peninsulei se află orașul medieval, care se aseamănă cu Nessebar și în care regăsim clădiri și ruine medievale, biserici și alte monumente.
Statiunea Pomorie dispune de peste 60.000 de locuri de cazare in hoteluri de luxoase de 4 si 5 stele, dar si in hoteluri mai accesibile de 1, 2 si 3 stele. In ultima vreme s-au raspandit locurile de cazare aflate in apartamente si case particulare, fapt ce ofera un plus de intimitate turistilor, un mai bun contact cu cultura locala si nu in ultimul rand venituri sporite localnicilor.
Pe langa pescuit, cultivatul legumelor, al vitei de vie si realizarea vinurilor au fost ocupatii principale ale locuitorilor localitatii Pomorie inca de la infiintarea sa. Pomorie era cunoscut in timpul Imperiului Otoman ca fiind principala sursa de sare, vin si coniac in imperiu. Acest lucru este sustinut de climatul cald, placut si propice pentru culturile de legume, vita de vie si pomi fructiferi. In prezent in jurul localitatii Pomorie regasim 17 podgorii de vita de vie ce se intind pe 200 de hectare, 2200 de hectare de livezi si 800 de hectare de gradini de legume.
Arhitectura orasului Pomorie este asemanatoare cu cea din orasele Nessebar si Sozopol. Regasim pe alocuri cladiri istorice vechi, cu primul etaj construit din caramida si piatra iar cel de-al doilea nivel fiind imbracat in lemn. Din pacate nu ale nivelul oraselor Nessebar si Sozopol deoarece in Pomorie acestea au fost devastate intr-un puternic incediu ce a avut loc in anul 1906. In pomorie se poate vizita singura manastire care este pozitionata foarte aproape de mare si care se afla inca in folosite.
Clima orasului Pomorie este foarte potrivita pentru o statiune dintr-o zona litorala. Se pot inregistra pana la 2360 de ore de soare in fiecare an. Aerul este bogat in ozon si ioni negativi datorita algelor marine care-l emit sub forma de gaz in prezenta razelor ultra-violete si a iodului, e adevarat ca acest lucru se intampla dimineata la prima ora, inainte de rasarit. Toamna este calduroasa datorita apei de mare care se raceste lent. Ienile sunt blande iar zapada nu deranjeaza mai mult de 5-7 zile in fiecare an.
Pomorie est situat in sudul litoralului bulgaresc pe o peninsula stancoasa la 20 de km sud de orasul Nessebar si la 19 km nord de orasul Burgas.
Da, se poate ajunge cu masina in Pomorie avand in vedere ca orasul este situat la aproximatic 330 de km de Bucuresti.
Da, se poate ajunge cu avionul in Pomorie iar cel mai apropiat aeroport, Burgas, se ala la numai 10 km distanta.
Statiunea pomorie este cunoscuta pentru plajele sale insorite cu nisip fin, hoteluri pentru toate gusturile si bugetele si nu in ultimul rand pentru sarea si namolul cu proprietati curative din lacul sarat Pomorie.
In Pomorie exista o gama larga de obiective turistice, de la cladiri istorice vechi, ruine si alte relicve ale trecutului, biserici si manastiri la muzee si monumente.