o vedere a unui oraș lângă apă în italia o cascadă cu copaci pe marginea unui munte în italia o barcă mică într-un corp de apă cu un munte în fundal în italia o cameră plină cu mobilier și un raft cu cărți în italia o vedere a unui munte acoperit de zăpadă în italia un râu îngust într-un oraș în italia un corp mare de apă cu un oraș în fundal în italia un prim plan al unei străzi acoperite de zăpadă în italia o clădire de piatră pe o stradă a orașului în italia un apus peste un corp de apă în italia un corp mare de apă cu grand canal în fundal în italia o barcă mică într-un corp de apă cu clădiri în fundal cu grand canal în fundal în italia o clădire cu graffiti pe marginea străzii în italia o clădire mare de piatră în italia o statuie mare de piatră în fața fântânii trevi în italia o vedere a unui deal înierbat în italia o masina parcata intr-o parcare în italia un corp de apă cu un oraș în fundal în italia o statuie mare de piatră în fața unei clădiri din cărămidă în italia o vedere a unui oraș în italia un prim plan al unei clădiri vechi cu fântâna trevi în fundal în italia un pod peste apă cu un oraș în fundal în italia o clădire mare cu piața sf. petru în fundal în italia un prim plan al unei biserici în italia o clădire mare în italia un ceas care se află pe o cale de tren în italia o statuie a unei persoane în italia o statuie a unui om în italia un castel pe vârful colosseumului în italia o clădire mare în italia o vedere a unui oraș în italia un râu care trece printr-un oraș în italia o statuie mare de piatră în fața fântânii trevi în italia o statuie mare de piatră în fața unei clădiri din cărămidă în italia o clădire mare din cărămidă cu un turn cu ceas în italia un grup de oameni stând și stând în fața fântânii trevi în italia un grup de oameni care se plimbă pe o stradă a orașului în italia o clădire înaltă din forumul roman în italia o vedere a unui oraș lângă apă în italia un râu îngust într-un oraș în italia un corp mare de apă cu un oraș în fundal în italia o barcă este andocata lângă un corp de apă cu grand canal în fundal în italia o barcă parcata pe marginea unei clădiri în italia un corp de apă cu un oraș în fundal în italia un corp mare de apă cu grand canal în fundal în italia un corp mare de apă cu un oraș în fundal în italia o barcă cu vâsle pe un corp de apă în italia o barcă este andocata lângă un corp de apă în italia o barcă parcata pe marginea unei clădiri în italia un corp de apă cu un oraș în fundal în italia un corp mare de apă cu grand canal în fundal în italia o barcă mică într-un corp de apă cu un oraș în fundal în italia o barcă parcata pe marginea unei clădiri în italia un stol de păsări care zboară deasupra unui corp mare de apă în italia o barcă este andocata lângă un corp de apă în italia o clădire din cărămidă cu gard metalic în italia un râu îngust într-un oraș în italia un castel cu apă în fața unei clădiri în italia

Italia

Explorați cultura și istoria Italiei
Rezervă acum pe Booking.com un hotel în Italia. Cel mai bun preț la peste 1 milion de hoteluri în 190 de țări !

Italia este o țară care ocupă Peninsula Italică din sudul Europei, la Marea Mediterană. Este o peninsulă care se extinde în centrul Mediteranei, mărginită de Franța, Elveția, Austria, Slovenia la nord și est și de Albania și Muntenegru la sud. Peninsula Italiană, sau „cisma”, găzduiește 18 milioane de oameni și se întinde pe 301 mii de kilometri pătrați. Aceasta o face a cincea cea mai mare țară din lume după suprafață. Italia este a opta țară ca mărime și a treia ca populație din Uniunea Europeană (UE). Are o economie de piață socială caracterizată printr-un sector de servicii foarte dezvoltat, un lider global în modă și bunuri de lux. Capitala sa este Roma, limba italiană fiind vorbită de grupuri majore de populație. Italia este cel mai bine cunoscută pentru: alimente, istorie, arta si arhitectură.

În 1861, Italia a fost unificată sub un singur stat după o lungă perioadă de luptă împotriva stăpânirii austriece în nordul Italiei și a controlului francez în sudul Italiei. Italia este stat membru NATO și membru fondator al Uniunii Europene. Este, de asemenea, o țară dezvoltată, cu o economie avansată, care se află pe locul șase în competitivitatea globală, conform Raportului Global de Competitivitate 2018-19 al Forumului Economic Mondial.

Ski Italia

8 Martie/Ziua Internațională a Femeii în Italia
Anul Nou în Italia
Crăciunul în Italia
Paștele în Italia
Ziua Îndrăgostiților în Italia
Cod ISO
IT
Capitala
Roma
Suprafata
301340 km2
Populatie
60317116
Limbi vorbite
Italiana
Moneda oficiala
Euro (EUR)
Vecini
Franta, Elvetia, Austria, Slovenia
Moto
Il Canto degli Italiani
Fus orar
GMT+1 (UTC)
Fus orar de vara
GMT+2 (CEST)
Parte de conducere
Dreapta
Prefix telefon
+39

Destinații turistice în Italia

Italia este o țară care are o mulțime de destinații turistice uimitoare. Este o destinație populară pentru oameni din întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că au o istorie și o cultură atât de interesante. Italia a fost o parte importantă a lumii de secole și acest lucru este valabil și astăzi.

Aeolian Islands
Agrigento
Alberobello & Locorotondo
Aosta
Arezzo
Ascoli Piceno
Assisi
Asti
Bergamo
Bologna
Orașul florilor
Bolzano
Brescia
Catania
Cefalù
Chianti
Cinque Terre
Coasta Amalfi
Un colț de paradis pe p
Como
Orașul Copiilor
Cortina d'Ampezzo
Courmayeur
Ferrara
Florența
Orașul Crinilor
Gaeta
Genova
Orașul celor ș
La Spezia
Lake Bolsena
Lake Bracciano
Lake Como
Lake Garda
Lake Maggiore
Langhe-Roero and Monferrato
Lecce
Livigno & Bormio
Livorno
Lucca
Mantua
Matera
Milano
Capitala mondială a modei
Modena
Montecatini Terme
Montepulciano
Napoli
Orașul Soarelui
Orvieto
Padua
Palermo
Orașul florilor
Parma
Pavia
Perugia
Pesaro
Pescara
Pompeii
Positano
Unde îți poț
Praiano
La prima locație de rec
Ragusa
Rimini
Roma
Orașul etern
Rovereto
San Gimignano
Sardinia
Insula celor o mie de culori
Siciilia
La Perla României
Sorrento
Un oraș al frumuseții și al culturii
Syracuse
Taormina
Un loc unde poți vedea
Taranto
Torino
Capitala sporturilor de iarn
Toscana
Un loc unde liniștea
Trapani
Trento
Treviso
Vatican
O elisivă a focului
Veneția
La Serenissima
Verona
Orașul iubirii
Versilia
Vicenza

Turismul in Italia

Turismul în Italia a fost unul dintre factorii cheie în economia italiană. Diferitele atracții turistice sunt cele care atrag oamenii în Italia, dar mulți vizitatori sunt, de asemenea, interesați să vadă siturile sale istorice. Țara poate fi împărțită în trei mari regiuni: Italia de Nord, Italia Centrală și Italia de Sud. Există patru orașe majore de vizitat: Milano, Veneția, Florența și Roma. Citește mai departe.

Regiunea de nord a Italiei de Nord găzduiește faimosul Lac Como, precum și Cremona. Regiunea centrală a Italiei Centrale include unele dintre cele mai faimoase orașe de artă din lume, cum ar fi Florența și Siena, împreună cu alte destinații populare, inclusiv Pisa și Lucca. Sudul Italiei include atât Calabria, cât și Sicilia, fiecare având propriile caracteristici unice care le vor face să merite vizitate.

Turismul în Italia este o parte majoră a economiei țării. Începând cu 2017, aproximativ 40,6 milioane de turiști internaționali au vizitat Italia, devenind-o a opta țară cea mai vizitată din lume după sosirile internaționale și a cincea cea mai vizitată din Europa. Continuând această creștere, turismul este acum cel mai mare sector economic al Italiei, reprezentând 18% din PIB-ul național și 13% din totalul ocupării forței de muncă.

Italia este o țară care oferă multe destinații turistice diverse. Ideea generală despre Italia este că este țara pizza, spaghetelor și gelato-ului. Turismul în Italia este una dintre cele mai frecvente activități din țară. Acesta generează miliarde de euro pentru economia țării în fiecare an. Turiștii se vor găsi înconjurați de situri istorice, frumusețe naturală, cultură și minuni culinare.

Destinatii turistice in Italia

Italia este o destinație turistică populară, deoarece are o varietate de atracții și o cultură bogată. Are multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și atrage oameni din întreaga lume. Destinațiile turistice din Italia nu se limitează la Roma. Există și alte zone care oferă un timp grozav pentru turiști. Iată cele mai bune cinci destinații turistice din Italia: Roma, Veneto, Sicilia, Puglia și Liguria.

Sicilia

Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Este chiar în largul coastei de sud a Italiei și are o populație de peste cinci milioane de oameni. Sicilia este cel mai bine cunoscută pentru istoria sa, care include colonii fondate de greci antici, romani și arabi. Dar are și o tradiție agricolă bogată - câmpurile de grâu, viile și plantațiile de măslini acoperă o mare parte din terenul său. Bucătăria siciliană reflectă această bogăție: există mâncăruri făcute cu fructe și legume proaspete precum salate și caponata; specialități precum arancini (bile de orez prăjite), frittata (omletă prăjită) și cannoli (produse de patiserie umplute); precum și preparate din paste precum spaghete cu brânză caciocavallo cu sos de roșii; fructe de mare precum scampi (creveți).

Vatican

Vaticanul este statul independent care este sediul Papei. Catolicismul este una dintre cele mai importante religii ale lumii. Are peste un miliard de membri în peste 200 de țări din întreaga lume, aproximativ jumătate din acest număr în Europa. Orașul Vatican este cea mai mică țară atât ca dimensiune, cât și ca populație. Citește mai departe.

Orașul Vatican este statul independent situat în întregime în orașul Roma. Vaticanul este un stat independent. A fost creat în 1929 prin Tratatul de la Lateran, când Mussolini și Sfântul Scaun au convenit să acționeze ca state separate, cu propriile ambasade și granițe. Vaticanul are aproximativ 800 de rezidenți, inclusiv preoți, călugărițe și muncitori laici care slujesc în statul Vatican.

Roma capitala Italiei

Roma este capitala Italiei și cel mai mare oraș al țării. A fost un important centru cultural din cele mai vechi timpuri și este considerat de mulți unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Roma avea o populație de 2.876.121 în 2011, cu o populație metropolitană de puțin peste 4 milioane de oameni în peste 50 de municipalități. Amplasarea orașului într-o vale înconjurată de dealuri pe trei laturi i-a conferit încă din antichitate o importanță strategică pentru comerț. Vaticanul este o țară independentă, așa că nu face parte din Roma propriu-zisă, ci mai degrabă se află la granița sa. Citește mai departe.

Roma este capitala Italiei și a fost cândva centrul Imperiului Roman. A fost întotdeauna o destinație turistică pentru oameni din întreaga lume pentru a-și explora istoria și cultura bogată. Roma, Italia este unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa în 2017 - și cu un motiv întemeiat. Orașul are o listă impresionantă de atracții care atrag milioane de vizitatori în fiecare an; de la monumente antice precum Colosseumul și Vaticanul iconic, până la cartierele comerciale la modă precum Monti și buticuri de lux din Via Condotti, Roma este cu adevărat un hotspot cultural. Nu este surprinzător faptul că acest oraș primește atât de mulți vizitatori în fiecare an: totul, de la arhitectura sa incredibilă până la mâncăruri delicioase, te va face să te întorci pentru mai multe.

Italia este o țară din sudul Europei. Este înconjurat de Marea Mediterană, Alpi, Apenini și alte țări. Are o populație de 62 de milioane de oameni, iar munții săi găzduiesc unele dintre cele mai vechi plantații de măslini din lume. Roma este situată pe coasta de vest a Italiei. Mulți oameni vizitează acolo pentru istoria și cultura sa. Originile orașului datează din anul 753 î.Hr. când a fost construit de Romulus și Remus, care erau frați gemeni conform legendei. Unele dintre atracțiile sale sunt Colosseumul, Fântâna Trevi, Panteonul, Vaticanul, Capela Sixtină, Forumul Roman etc... Italia are multe obiective turistice, inclusiv Roma care atrage mulți turiști în fiecare an.

Veneția

Veneția, orașul canalelor și podurilor, este o destinație turistică populară. Cu atmosfera sa de lagună și carnaval, Veneția este unul dintre cele mai fermecătoare orașe din lume. O plimbare cu gondola pe o lagună liniştită sau prin canalele acesteia este una dintre atracţiile turistice tipice ale oraşului. O altă atracție tipică este vizitarea Piaței San Marco și Bazilica San Marco pentru a vedea cum era viața în epoca medievală. Citește mai departe.

Veneția este un oraș din nord-estul Italiei și este unul dintre cele mai cunoscute orașe din lume. Este cel mai faimos pentru canalele și podurile sale, gondolele și carnavalul. Veneția a fost fondată de refugiați de pe continent, care fugiseră de invaziile barbare din Roma și Ravenna. Orașul a devenit o republică maritimă puternică, cu o rețea comercială extinsă în toată Europa, în toată Italia, unde avea multe posesiuni. În 1797, trupele napoleoniene au preluat controlul Veneției din Austria, ceea ce a dus în cele din urmă la căderea acesteia de la putere.

Veneția este o destinație populară de călătorie în Europa, unde turiștii se pot bucura de lagună și de carnaval. Laguna Veneției este un corp de apă care separă Veneția de Italia continentală și face parte din Marea Adriatică. Stema Veneției înfățișează trei delfini de aur pe un fundal albastru pentru a reprezenta această parte a orașului.

Veneția a fost fondată în anul 421 d.Hr. de refugiații din Roma care fugeau de hunii lui Attila. A devenit un important centru comercial și unul dintre cele mai puternice orașe din Europa, influențând comerțul dintre națiunile din jurul Mării Mediterane și dincolo, prin stabilirea de colonii până în Asia și Africa. Veneția este cunoscută pentru arhitectura sa unică: biserici, palate, statui, poduri și canale care o fac o atracție pentru mulți turiști în fiecare an.

Bucătăria italiană

Bucătăria italiană este una dintre cele mai cunoscute bucătării din lume. Este cel mai bine cunoscut pentru utilizarea ingredientelor proaspete, accent puternic pe paste, pizza, sosuri și brânzeturi. Mâncărurile sunt de obicei însoțite de salate cu ulei de măsline și dressing cu oțet. Citește mai departe.

Micul dejun tradițional italian este foarte ușor. De obicei constă din cafea însoțită de un produs de patiserie sau o bucată de pâine cu unt și dulceață sau miere. Masa la prânz este mai ușoară decât cina, așa că oamenii mănâncă de obicei mai puțin la prânz decât la cină. Cina este de obicei cea mai grea masă a zilei și vine cu supă sau salată urmată de carne, pește, pui sau paste și apoi brânză și desert pentru a termina masa.

Bucătăria italiană este renumită pentru utilizarea de ierburi și condimente. Filozofia de gătit în Italia se bazează pe ingrediente proaspete, iar legumele joacă un rol important în multe feluri de mâncare italiene, deoarece sunt atât de ușor disponibile.

Paste: Pastele sunt un aliment de bază în Italia și pot fi servite cu o mare varietate de sosuri, atât pe bază de carne, cât și vegetariene. De asemenea, pot fi folosite pentru a face caserole, supe, salate, sandvișuri, preparate coapte sau deserturi.

Pizza: Pizza a apărut în Napoli în 1889, când sosul de paste de roșii a fost adăugat în aluat pentru prima dată. Pe lângă sosul de roșii și brânza mozzarella, pizza poate avea topping-uri precum cârnați sau șuncă împreună cu legume precum cartofi sau ciuperci. A devenit astăzi un fel de mâncare popular în întreaga lume

Bucătăria italiană este adesea strâns asociată cu pastele și pizza. Cu toate acestea, există multe alte feluri de mâncare pe care italienii le bucură și le consideră mâncăruri tradiționale. Unul dintre aceste feluri de mâncare se numește Pasta Alla Norma. Este facut din rosii, masline, ulei de masline si busuioc. Italienii iubesc și fructele și legumele proaspete, cum ar fi castraveții, smochinele, merele și portocalele. Au, de asemenea, o tradiție puternică de pește, care include pește precum somonul, tonul și sardinele, pentru a numi câteva. În cele din urmă, italienii au o tradiție îndelungată de a mânca fructe de mare, deoarece țara se învecinează cu Marea Mediterană, care a fost atât de abundentă cu pește de secole!

Limba

Italia are una dintre cele mai vechi limbi scrise din lume, latina. A fost influențat de multe civilizații diferite de-a lungul istoriei sale, de la greci la romani până la invadatori islamici. Italiana este o limbă romanică vorbită în principal în Italia, Elveția, San Marino, Vatican și Malta. A derivat din latină. Una dintre cele mai influente limbi din lumea occidentală, limba italiană este vorbită de aproximativ 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Limba italiană s-a dezvoltat din latină, care a fost introdusă în Italia antică de către vechii romani care au cucerit regiunea în 390 î.Hr. Citește mai departe.

Latina s-a amestecat treptat cu sau a înlocuit multe limbi indigene din Italia, sau așa-numitele „limbi italice”. Schimbarea lingvistică s-a datorat nu numai invaziei, ci și pentru că latina era una dintre puținele limbi comerciale internaționale folosite în Europa la acea vreme. Ca urmare, multe cuvinte din alte limbi europene au intrat în uzul italian prin comerț și comerț.

Relieful Italiei

Italia este a opta țară ca muntoasă din Europa. Acesta găzduiește unii dintre cei mai înalți munți din Eurasia de Vest, inclusiv Mont Blanc, Monte Rosa, Gran Paradiso și Matterhorn. Alpii sunt o caracteristică naturală majoră a Italiei. Apeninii străbat centrul său. „Italia are 20 de parcuri naționale care acoperă aproximativ 5% din suprafața țării”. Citește mai departe.

Italia este o țară mare, cu o geografie diversă. Italia a fost odată formată din state independente care ulterior s-au combinat într-un singur stat. În prezent, Italia este împărțită în două macroregiuni: nordul și sudul. Nordul este format din câmpii, munți și zone înalte. Sudul, fiind foarte aproape de Africa are un climat mediteranean cu plaje nisipoase si porturi la mare adancime. Regiunea de nord a fost în mod tradițional agricolă, în timp ce regiunea de sud a fost în mod tradițional industrială.

Geografia Italiei a fost modelată de interacțiunea dintre oameni și caracteristicile naturale. Alpii formează o mare parte a graniței de nord, în timp ce Munții Apenini, care se întind de la est la vest, despart Italia de Franța. Țara are o coastă lungă la Marea Adriatică și la Marea Ionică în est și, respectiv, vest. Peisajul italian este în primul rând muntos, cu unele câmpii de-a lungul regiunilor de coastă, cum ar fi în Lazio în centrul Italiei sau Toscana în regiunea Toscana.

Clima Italiei

Italia este o țară din regiunea sudică a Europei, cu o climă care variază de la mediteranean la alpin. Verile sunt calde și uscate, cu temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius (68-86 de grade Fahrenheit). Iernile sunt blânde, dar pot fi insotite de ninsoare. Nivelurile de precipitații sunt cele mai ridicate în lunile de iarnă, în timp ce precipitațiile sunt cele mai scăzute în timpul verii. Citește mai departe.

Clima Italiei este în principal mediteraneană, ceea ce înseamnă că este caldă și uscată. Are patru anotimpuri, dar fiecare anotimp diferă ca temperatură și precipitații. Italia are două tipuri principale diferite de vreme: tipul Ciroco-Lento, care se caracterizează prin veri calde, uscate, cu ierni blânde, și tipul Alpino-Scirocco, care sunt ierni reci cu veri calde și uscate.

Vara în Italia începe la sfârșitul lunii iunie și durează până în septembrie. Temperatura medie vara variază de la 20 de grade Celsius la aproximativ 30 de grade Celsius, cu maximele ajungând până la 40 de grade Celsius în unele locuri. Aceasta înseamnă că poate fi foarte cald pentru călătorii care vizitează Italia în această perioadă de timp. Iarna începe în noiembrie și se termină în martie. Cel mai bun moment pentru a vizita Italia depinde de preferințele tale. Dacă ești în căutarea vremii minunate, lunile de vară sunt perfecte pentru tine.

10 restaurante grozave din Torino

10 restaurante grozave din Torino

10 lucruri ciudate de făcut în Veneția

10 lucruri ciudate de făcut în Veneția

7 muzee de artă incredibile din Italia

7 muzee de artă incredibile din Italia

15 cele mai pitorești sate din Italia

15 cele mai pitorești sate din Italia

8 cele mai bune lucruri de făcut în Palermo

8 cele mai bune lucruri de făcut în Palermo

Cele mai bune 10 plaje din Toscana

Cele mai bune 10 plaje din Toscana

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Sicilia

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Sicilia

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Veneția

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Veneția

4 cele mai bune magazine outlet din Roma

4 cele mai bune magazine outlet din Roma

Cele mai bune 10 restaurante locale din Veneția

Cele mai bune 10 restaurante locale din Veneția

10 locuri în care localnicilor le place să mănânce în Roma

10 locuri în care localnicilor le place să mănânce în Roma

Cele mai populare 12 străzi din Roma

Cele mai populare 12 străzi din Roma

9 suveniruri grozave de adus înapoi din Praiano

9 suveniruri grozave de adus înapoi din Praiano

5 cele mai bune magazine outlet din Milano

5 cele mai bune magazine outlet din Milano

Cele mai bune 10 mâncăruri locale din Como

Cele mai bune 10 mâncăruri locale din Como

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Bologna

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Bologna

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Taormina

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Taormina

10 cele mai bune lucruri de făcut în Milano

10 cele mai bune lucruri de făcut în Milano

11 cele mai populare cartiere din Roma

11 cele mai populare cartiere din Roma

5 locuri pentru cumpărături la un buget redus în Milano

5 locuri pentru cumpărături la un buget redus în Milano

10 restaurante grozave în Praiano

10 restaurante grozave în Praiano

Cele mai bune 5 restaurante din Positano

Cele mai bune 5 restaurante din Positano

10 restaurante grozave în Como

10 restaurante grozave în Como

10 cele mai bune spa-uri și băi din Roma

10 cele mai bune spa-uri și băi din Roma

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Genova

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Genova

Cele mai bune 10 restaurante locale din Napoli

Cele mai bune 10 restaurante locale din Napoli

Cele mai bune 10 mâncăruri locale de pe Coasta Amalfi

Cele mai bune 10 mâncăruri locale de pe Coasta Amalfi

15 cele mai bune lucruri de făcut în Veneția

15 cele mai bune lucruri de făcut în Veneția

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Praiano, Italia

Cele mai bune 10 lucruri de făcut în Praiano, Italia

Esențiale de călătorie la Veneția

Esențiale de călătorie la Veneția

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Torino

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Torino

5 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Taormina

5 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Taormina

Cele mai bune 10 restaurante locale din Bologna

Cele mai bune 10 restaurante locale din Bologna

Cele mai bune 10 restaurante locale din Verona

Cele mai bune 10 restaurante locale din Verona

Bologna Travel Essentials

Bologna Travel Essentials

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Sorrento

5 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Sorrento

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Como

10 cele mai bune locuri pentru a merge la cumpărături în Como

Milano Travel Essentials

Milano Travel Essentials

Cele mai bune 11 restaurante locale de pe Coasta Amalfi

Cele mai bune 11 restaurante locale de pe Coasta Amalfi

10 greșeli pe care oamenii le fac când vizitează Milano

10 greșeli pe care oamenii le fac când vizitează Milano

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Milano

10 cele mai bune lucruri de făcut după cină în Milano

Cele mai bune 10 cluburi și baruri pe plajă din Sicilia

Cele mai bune 10 cluburi și baruri pe plajă din Sicilia

Cele mai bune 10 restaurante locale din Sorrento

Cele mai bune 10 restaurante locale din Sorrento

10 cele mai frumoase castele din Italia

10 cele mai frumoase castele din Italia

Cele mai bune 10 plaje din Sicilia

Cele mai bune 10 plaje din Sicilia

Cele mai bune 10 baruri pe acoperiș din Roma

Cele mai bune 10 baruri pe acoperiș din Roma

10 cele mai bune cluburi de noapte din Roma

10 cele mai bune cluburi de noapte din Roma

Cele mai bune 10 piețe din Roma

Cele mai bune 10 piețe din Roma

10 restaurante grozave din Roma

10 restaurante grozave din Roma

Cele mai bune 10 restaurante locale din Milano

Cele mai bune 10 restaurante locale din Milano

Cele mai bune 10 plaje din Napoli

Cele mai bune 10 plaje din Napoli

10 orașe mici de vizitat în jurul lacului Como

10 orașe mici de vizitat în jurul lacului Como

5 lucruri inedite despre Vatican

5 lucruri inedite despre Vatican

5 lucruri extraordinare despre Domul din Milano

5 lucruri extraordinare despre Domul din Milano

5 lucruri extraordinare despre Domul din Florența

5 lucruri extraordinare despre Domul din Florența

Top 5 plaje de neratat în Sardinia

Top 5 plaje de neratat în Sardinia

5 lucruri extraordinare despre Colosseum

5 lucruri extraordinare despre Colosseum

Top 10 simboluri celebre ale Italiei

Top 10 simboluri celebre ale Italiei

Cele mai bune stațiuni de schi din Italia

Cele mai bune stațiuni de schi din Italia

Cele mai bune stațiuni de schi din Trentino

Cele mai bune stațiuni de schi din Trentino

Stațiuni de schi Snow Sure din Italia

Stațiuni de schi Snow Sure din Italia

Cele mai frumoase stațiuni de schi italiene

Cele mai frumoase stațiuni de schi italiene

Mici stațiuni de schi italiene

Mici stațiuni de schi italiene

10 dintre cele mai bune stațiuni de schi italiene pentru începători

10 dintre cele mai bune stațiuni de schi italiene pentru începători

Cele mai mari stațiuni de schi din Italia

Cele mai mari stațiuni de schi din Italia

Stațiuni de schi italiene în apropierea aeroporturilor

Stațiuni de schi italiene în apropierea aeroporturilor

Stațiunea de schi Alta Badia: Ghidul nostru

Stațiunea de schi Alta Badia: Ghidul nostru

Cele mai bune stațiuni de schi din Dolomiți

Cele mai bune stațiuni de schi din Dolomiți

Cele mai înalte stațiuni de schi din Italia

Cele mai înalte stațiuni de schi din Italia

Statiuni de schi langa Torino

Statiuni de schi langa Torino

Stațiuni de schi din nordul Italiei

Stațiuni de schi din nordul Italiei

Cele mai bune cabane de schi din zona Dolomiti Superski

Cele mai bune cabane de schi din zona Dolomiti Superski

Întrebări frecvente

Care sunt unele dintre cele mai vizitate atracții turistice din Italia?

Unele dintre cele mai populare atracții turistice ale Italiei sunt Colosseumul, Fântâna Trevi și Vaticanul.

Care sunt cele mai populare preparate din bucătăria italiană?

Cu diferite regiuni din Italia, există o gamă largă de feluri de mâncare care sunt specifice regiunii. De exemplu, regiunea Emilia-Romagna din Italia este cunoscută pentru risotto alla parmigiana, în timp ce regiunea Toscana este remarcată pentru tortelli di zucca.

Cum se compară bucătăria italiană cu alte bucătării?

Bucătăria italiană este puternic influențată de climă și geografie. Deci, de exemplu, oamenii care trăiesc în regiunile muntoase, precum piemontanii, vor avea cerințe nutriționale diferite față de cei care trăiesc pe coastă. Regionalitatea dictează și ce fel de mâncare se mănâncă; de exemplu pastele nu sunt adesea consumate în afara Italiei, deoarece trebuie fierte, ceea ce poate fi dificil cu alte metode de gătit, cum ar fi grătar sau prăjire.

Trebuie să fii italian pentru a te bucura de această bucătărie?

Nu! De fapt, italienilor din Italia nici nu le place. Contrar unei concepții greșite populare, bucătăria din Italia nu se referă numai la paste. De fapt, potrivit unui sondaj recent realizat de Eataly în colaborare cu Ipsos, doar unul din zece italieni spune că mănâncă paste mai mult de două ori pe săptămână.

Care sunt ingredientele folosite de obicei pentru a pregăti un fel de mâncare italian?

Italienii sunt cunoscuți pentru dragostea lor pentru mâncare. Iată câteva dintre ingredientele utilizate în mod obișnuit pentru a pregăti mâncăruri italiene: Pasta de tomate, Catei de usturoi, Ulei de masline, Ceapa, Ciuperci, Paste, Busuioc, Sare, Oregano.

Care sunt cele mai populare atracții turistice din Roma?

Roma este o destinație turistică populară și există multe atracții interesante pe care turiștii le pot vizita. Enumerăm câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Roma: Colosseumul: Colosseumul este una dintre cele mai cunoscute atracții din Roma și este unul dintre cele mai vizitate situri istorice din lume. Există multe teorii despre cum a apărut această piesă iconică de arhitectură, dar știm cu siguranță că a fost construită în scopuri de divertisment. Panteonul: Această clădire veche există de secole și a fost făcută inițial ca un templu dedicat tuturor zeilor. Acum este folosită în principal ca biserică, dar rămâne încă una dintre cele mai importante clădiri din Roma. Veneția: Veneția are și o istorie bogată.

Locațiile UNESCO din Italia

Locuințe preistorice pe piloni din jurul Alpilor

Această proprietate în serie a 111 situri individuale mici cuprinde rămășițele unor așezări preistorice de locuințe pe piloni (sau casă pe piloni) din Alpi și în jurul lor, construite între anii 5000 și 500 î.Hr. pe marginea lacurilor, râurilor sau zonelor umede. Săpăturile, efectuate doar în unele dintre situri, au adus dovezi care oferă o perspectivă asupra vieții din timpurile preistorice din timpul neoliticului și epocii bronzului din Europa alpină și a modului în care comunitățile au interacționat cu mediul lor. Cincizeci și șase dintre site-uri sunt situate în Elveția. Așezările reprezintă un grup unic de situri arheologice excepțional de bine conservate și bogate cultural, care constituie una dintre cele mai importante surse pentru studiul societăților agrare timpurii din regiune.

Lucrări de apărare venețiene între secolele al XVI-lea și al XVII-lea: Stato da Terra – Western Stato da Mar

Această proprietate constă din 6 componente ale lucrărilor de apărare din Italia, Croația și Muntenegru, care se întind pe mai mult de 1.000 km între regiunea lombardă a Italiei și coasta de est a Adriaticii. Fortificațiile din Stato da Terra au protejat Republica Veneția de alte puteri europene la nord-vest, iar cele din Stato da Mar au protejat rutele maritime și porturile din Marea Adriatică până la Levant. Erau necesare pentru a sprijini expansiunea și autoritatea Serenissimai. Introducerea prafului de pușcă a dus la schimbări semnificative în tehnicile și arhitectura militare, care se reflectă în proiectarea așa-numitelor fortificații alla moderna / bastionate, care urmau să se răspândească în toată Europa.

Marile orașe balneare ale Europei

Această proprietate transnațională cuprinde 11 orașe, situate în șapte țări europene: Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Františkovy Lázně (Cehia); Karlovy Vary (Cehia); Mariánské Lázně (Cehia); Vichy (Franța); Bad Ems (Germania); Baden-Baden (Germania); Bad Kissingen (Germania); Montecatini Terme (Italia); și City of Bath (Regatul Unit). Toate aceste orașe s-au dezvoltat în jurul izvoarelor naturale de apă minerală. Ele sunt mărturie despre cultura balneară europeană internațională care s-a dezvoltat de la începutul secolului al XVIII-lea până în anii 1930, ducând la apariția unor mari stațiuni internaționale care au avut impact asupra tipologiei urbane în jurul ansamblurilor de clădiri balneare precum kurhaus și kursaal (clădiri și camere dedicate terapiei). ), săli de pompare, săli de băut, colonade și galerii destinate valorificării resurselor naturale de apă minerală și să permită utilizarea lor practică pentru scăldat și băut. Facilitățile asociate includ grădini, săli de adunări, cazinouri, teatre, hoteluri și vile, precum și infrastructura de asistență specifică spa-ului. Aceste ansambluri sunt toate integrate într-un context urban general care include un mediu recreațional și terapeutic gestionat cu atenție într-un peisaj pitoresc. Împreună, aceste situri întruchipează schimbul semnificativ de valori umane și evoluții în medicină, știință și balneologie.

Pădurile antice și primitive de fagi din Carpați și din alte regiuni ale Europei

Această proprietate transnațională include 94 de părți componente în 18 țări. De la sfârșitul ultimei ere glaciare, fagul european s-a răspândit din câteva zone izolate de refugiu din Alpi, Carpați, Dinaride, Mediterană și Pirinei pe o perioadă scurtă de câteva mii de ani într-un proces care este încă în desfășurare. Expansiunea de succes pe un întreg continent este legată de adaptabilitatea și toleranța arborelui la diferite condiții climatice, geografice și fizice.

Centrul istoric al Romei, proprietățile Sfântului Scaun din acel oraș care se bucură de drepturi extrateritoriale și San Paolo Fuori le Mura

Fondată, conform legendei, de Romulus și Remus în anul 753 î.Hr., Roma a fost mai întâi centrul Republicii Romane, apoi al Imperiului Roman și a devenit capitala lumii creștine în secolul al IV-lea. Situl Patrimoniului Mondial, extins în 1990 până la zidurile lui Urban al VIII-lea, include câteva dintre monumentele majore ale antichității precum Forumurile, Mausoleul lui Augustus, Mausoleul lui Hadrian, Panteonul, Columna lui Traian și Columna lui Marcus Aurelius, precum şi clădirile religioase şi publice ale Romei papale.

Calea ferată retică în peisajele Albula / Bernina

Calea Ferată Retică în Peisajele Albula/Bernina, reunește două linii de cale ferată istorice care traversează Alpii Elvețieni prin două trecători. Deschisă în 1904, linia Albula din partea de nord-vest a proprietății are o lungime de 67 km. Are un set impresionant de structuri, inclusiv 42 de tuneluri și galerii acoperite și 144 de viaducte și poduri. Linia de trecere Bernina de 61 km cuprinde 13 tuneluri și galerii și 52 de viaducte și poduri. Proprietatea este exemplară a utilizării căii ferate pentru a depăși izolarea așezărilor din Alpii Centrali la începutul secolului XX, cu un impact socio-economic major și de durată asupra vieții din munți. Constituie un ansamblu tehnic, arhitectural și de mediu remarcabil și întruchipează realizările de arhitectură și inginerie civilă, în armonie cu peisajele prin care trec.

Monte San Giorgio

Muntele împădurit, în formă de piramidă, Monte San Giorgio, de lângă Lacul Lugano, este considerat cea mai bună înregistrare fosilă a vieții marine din perioada triasică (acum 245–230 de milioane de ani). Secvența înregistrează viața într-un mediu lagunar tropical, adăpostit și parțial separat de marea deschisă de un recif în largul mării. În această lagună au înflorit diverse vieți marine, inclusiv reptile, pești, bivalve, amoniți, echinoderme și crustacee. Deoarece laguna se afla aproape de pământ, rămășițele includ și fosile terestre de reptile, insecte și plante, rezultând o sursă extrem de bogată de fosile.

Palatul Regal din secolul al XVIII-lea de la Caserta cu Parcul, Apeductul lui Vanvitelli și Complexul San Leucio

Complexul monumental de la Caserta, creat de regele Bourbon Carol al III-lea la mijlocul secolului al XVIII-lea pentru a rivaliza cu Versailles și Palatul Regal din Madrid, este excepțional pentru modul în care reunește un palat magnific cu parcul și grădinile sale, precum și ca pădure naturală, cabane de vânătoare și o fabrică de mătase. Este o expresie elocventă a Iluminismului în formă materială, integrată mai degrabă decât impusă în cadrul său natural.

Ferrara, Orașul Renașterii și Delta Poului

Ferrara, care a crescut în jurul unui vad peste râul Po, a devenit un centru intelectual și artistic care a atras cele mai mari minți ale Renașterii italiene în secolele al XV-lea și al XVI-lea. Aici, Piero della Francesca, Jacopo Bellini și Andrea Mantegna au decorat palatele Casei Este. Conceptul umanist al „orașului ideal” a luat viață aici în cartierele construite începând cu 1492 de Biagio Rossetti după noile principii de perspectivă. Finalizarea acestui proiect a marcat nașterea urbanismului modern și a influențat dezvoltarea sa ulterioară.

Centrul istoric al orașului Pienza

În acest oraș toscan au fost puse pentru prima dată în practică conceptele de urbanism renascentist, după ce Papa Pius al II-lea a decis, în 1459, să transforme aspectul locului său natal. L-a ales pe arhitectul Bernardo Rossellino, care a aplicat principiile mentorului său, Leon Battista Alberti. Această nouă viziune asupra spațiului urban a fost realizată în superba piață cunoscută sub numele de Piazza Pio II și în clădirile din jurul acesteia: Palatul Piccolomini, Palatul Borgia și catedrala cu exteriorul său pur renascentist și un interior în stilul gotic târziu al bisericilor din sudul Germaniei. .

Orașul Verona

Orașul istoric Verona a fost fondat în secolul I î.Hr. A înflorit în special sub conducerea familiei Scaliger în secolele XIII și XIV și ca parte a Republicii Veneția din secolele XV până în secolele XVIII. Verona a păstrat un număr remarcabil de monumente din antichitate, perioadele medievale și renascentiste și reprezintă un exemplu remarcabil de fortăreață militară.

Centrul istoric al orașului Urbino

Micul oraș de deal Urbino, din Marche, a cunoscut o mare înflorire culturală în secolul al XV-lea, atrăgând artiști și savanți din toată Italia și nu numai și influențând evoluțiile culturale în alte părți ale Europei. Datorită stagnării sale economice și culturale începând cu secolul al XVI-lea, și-a păstrat aspectul renascentist într-o măsură remarcabilă.

Zonele arheologice din Pompei, Herculaneum și Torre Annunziata

Când Vezuviul a erupt la 24 august 79 d.Hr., a cuprins cele două orașe romane înfloritoare Pompei și Herculaneum, precum și numeroasele vile bogate din zonă. Acestea au fost excavate progresiv și făcute accesibile publicului încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Întinderea vastă a orașului comercial Pompei contrastează cu vestigiile mai mici, dar mai bine conservate ale stațiunii de vacanță Herculaneum, în timp ce superbele picturi murale ale Villa Oplontis de la Torre Annunziata oferă o impresie vie a stilului de viață opulent de care se bucură cetățenii mai bogați. a Imperiului Roman timpuriu.

Costiera Amalfitana

Coasta Amalfi este o zonă de mare frumusețe fizică și diversitate naturală. A fost așezat intens de către comunitățile umane încă din Evul Mediu timpuriu. Există o serie de orașe, cum ar fi Amalfi și Ravello, cu lucrări arhitecturale și artistice de mare importanță. Zonele rurale demonstrează versatilitatea locuitorilor în adaptarea utilizării terenului la natura diversă a terenului, care variază de la podgorii terasate și livezi de pe versanții inferiori până la pășuni întinse de înălțime.

Isole Eolie (Insulele Eoliene)

Insulele Eoliene oferă o înregistrare remarcabilă a construcției și distrugerii insulelor vulcanice și a fenomenelor vulcanice în curs. Studiate cel puțin din secolul al XVIII-lea, insulele au oferit științei vulcanologiei exemple de două tipuri de erupții (vulcaniană și stromboliană) și astfel au ocupat un loc proeminent în educația geologilor de mai bine de 200 de ani. Situl continuă să îmbogățească domeniul vulcanologiei.

Piazza del Duomo, Pisa

Situată într-o mare întindere verde, Piazza del Duomo găzduiește un grup de monumente cunoscute în întreaga lume. Aceste patru capodopere ale arhitecturii medievale – catedrala, baptisteria, campanilul („Turnul înclinat”) și cimitirul – au avut o mare influență asupra artei monumentale din Italia din secolul al XI-lea până în secolul al XIV-lea.

Centrul istoric al Napoli

De la Neapolis fondată de coloniștii greci în 470 î.Hr. până la orașul de astăzi, Napoli și-a păstrat amprenta culturilor succesive apărute în Europa și în bazinul mediteranean. Acest lucru îl face un sit unic, cu o multitudine de monumente remarcabile, cum ar fi Biserica Santa Chiara și Castel Nuovo.

Centrul istoric al Florenței

Construită pe locul unei așezări etrusce, Florența, simbolul Renașterii, a crescut la preeminență economică și culturală sub Medici în secolele al XV-lea și al XVI-lea. Cei 600 de ani de activitate artistică extraordinară pot fi observați mai ales în catedrala din secolul al XIII-lea (Santa Maria del Fiore), Biserica Santa Croce, Uffizi și Palatul Pitti, opera marilor maeștri precum Giotto, Brunelleschi, Botticelli. și Michelangelo.

Ivrea, oraș industrial al secolului XX

Orașul industrial Ivrea este situat în regiunea Piemont și s-a dezvoltat ca teren de testare pentru Olivetti, producător de mașini de scris, calculatoare mecanice și calculatoare de birou. Acesta cuprinde o fabrică mare și clădiri destinate să deservească administrația și serviciile sociale, precum și unități rezidențiale. Proiectat de cei mai importanți urbaniști și arhitecți italieni, mai ales între anii 1930 și 1960, acest ansamblu arhitectural reflectă ideile Mișcării comunitare (Movimento Comunità). Proiect social model, Ivrea exprimă o viziune modernă asupra relației dintre producția industrială și arhitectură.

Veneția și laguna ei

Fondată în secolul al V-lea și răspândită pe 118 insule mici, Veneția a devenit o putere maritimă majoră în secolul al X-lea. Întregul oraș este o capodoperă arhitecturală extraordinară în care chiar și cea mai mică clădire conține lucrări ale unora dintre cei mai mari artiști ai lumii precum Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese și alții.

Castel del Monte

Când împăratul Frederic al II-lea a construit acest castel lângă Bari în secolul al XIII-lea, el i-a conferit o semnificație simbolică, așa cum se reflectă în locație, precizia matematică și astronomică a aspectului și forma perfect regulată. O piesă unică de arhitectură militară medievală, Castel del Monte este un amestec de succes de elemente din antichitatea clasică, Orientul islamic și goticul cistercian nord-european.

Centrul istoric al Sienei

Siena este întruchiparea unui oraș medieval. Locuitorii săi și-au continuat rivalitatea cu Florența chiar în zona urbanismului. De-a lungul secolelor, ei au păstrat aspectul gotic al orașului lor, dobândit între secolele al XII-lea și al XV-lea. În această perioadă opera lui Duccio, frații Lorenzetti și Simone Martini avea să influențeze cursul artei italiene și, mai larg, artei europene. Întregul oraș Siena, construit în jurul Piazza del Campo, a fost conceput ca o operă de artă care se îmbină cu peisajul din jur.

Zona arheologică din Agrigento

Fondată ca colonie greacă în secolul al VI-lea î.Hr., Agrigento a devenit unul dintre cele mai importante orașe din lumea mediteraneană. Supremația și mândria sa sunt demonstrate de rămășițele magnificelor temple dorice care domină orașul antic, dintre care multe se află încă intacte sub câmpurile și livezile de astăzi. Zonele excavate selectate aruncă lumină asupra orașului elenistic și roman de mai târziu și asupra practicilor de înmormântare ale locuitorilor săi creștini timpurii.

Orașele baroc târziu din Val di Noto (sud-estul Siciliei)

Cele opt orașe din sud-estul Siciliei: Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa și Scicli, toate au fost reconstruite după 1693 pe sau lângă orașele existente la momentul cutremurului care a avut loc în acel an. . Ele reprezintă o întreprindere colectivă considerabilă, realizată cu succes la un înalt nivel de realizare arhitecturală și artistică. Păstrându-se în stilul baroc târziu al zilei, ele descriu, de asemenea, inovații distinctive în urbanism și construcție urbană.

Val d'Orcia

Peisajul din Val d'Orcia face parte din hinterlandul agricol al Sienei, redesenat și dezvoltat atunci când a fost integrat în teritoriul orașului-stat în secolele XIV și XV pentru a reflecta un model idealizat de bună guvernare și pentru a crea un aspect estetic. poza placuta. Estetica distinctivă a peisajului, câmpiile de cretă plate din care se înalță dealuri aproape conice, cu așezări fortificate în vârf, au inspirat mulți artiști. Imaginile lor au ajuns să exemplifice frumusețea peisajelor agricole renascentiste bine gestionate. Inscripția acoperă: un peisaj agrar și pastoral care reflectă sisteme inovatoare de gestionare a terenurilor; orașe și sate; ferme; și Via Francigena romană și mănăstirile, hanurile, sanctuarele, podurile, etc. asociate acesteia.

Siracuza și Necropola stâncoasă din Pantalica

Situl este format din două elemente separate, conținând vestigii remarcabile care datează din vremea greacă și romană: Necropola din Pantalica conține peste 5.000 de morminte tăiate în stâncă în apropierea carierelor de piatră deschise, majoritatea datând din secolele XIII-VII î.Hr. În zonă rămân și vestigii ale epocii bizantine, în special fundațiile Anaktoronului (Palatul Prințului). Cealaltă parte a proprietății, Siracuza Antică, include nucleul întemeierii orașului ca Ortigia de către grecii din Corint în secolul al VIII-lea î.Hr. Locul orașului, pe care Cicero l-a descris drept „cel mai mare oraș grecesc și cel mai frumos dintre toate”, păstrează vestigii precum Templul Atenei (secolul al V-lea î.Hr., transformat ulterior pentru a servi drept catedrală), un teatru grecesc, un Amfiteatru roman, un fort și multe altele. Multe rămășițe stau mărturie despre istoria zbuciumată a Siciliei, de la bizantini la Bourboni, intercalate cu arabo-musulmani, normanzi, Frederic al II-lea din dinastia Hohenstaufen (1197–1250), aragoni și Regatul celor Două Sicilii. Siracuza istorică oferă o mărturie unică a dezvoltării civilizației mediteraneene de-a lungul a trei milenii.

Reședințe ale Casei Regale de Savoia

Când Emmanuel-Philibert, Ducele de Savoia, și-a mutat capitala la Torino în 1562, el a început o serie vastă de proiecte de construcție (continuate de succesorii săi) pentru a demonstra puterea casei conducătoare. Acest complex remarcabil de clădiri, proiectat și împodobit de cei mai importanți arhitecți și artiști ai vremii, iradiază în mediul rural din jur de la Palatul Regal din „Zona de Comandă” din Torino pentru a include multe reședințe de țară și cabane de vânătoare.

Peisaj viticol din Piemont: Langhe-Roero și Monferrato

Acest peisaj acoperă cinci zone viticole distincte cu peisaje remarcabile și Castelul Cavour, un nume emblematic atât în dezvoltarea podgoriilor, cât și în istoria Italiei. Este situat în partea de sud a Piemontului, între râul Po și Apeninii Ligurici, și cuprinde întreaga gamă de procese tehnice și economice legate de viticultura și vinificația care a caracterizat regiunea de secole. Polenul de viță de vie a fost găsit în zonă datând din secolul al V-lea î.Hr., când Piemontul era un loc de contact și comerț între etrusci și celți; Cuvintele etrusce și celtice, în special cele legate de vin, se găsesc încă în dialectul local. În timpul Imperiului Roman, Pliniu cel Bătrân menționează regiunea Piemont ca fiind una dintre cele mai favorabile pentru cultivarea viței de vie din Italia antică; Strabon își menționează butoaiele.

Zona Arheologică și Bazilica Patriarhală Aquileia

Aquileia (în Friuli-Venezia Giulia), unul dintre cele mai mari și mai bogate orașe ale Imperiului Roman timpuriu, a fost distrusă de Attila la mijlocul secolului al V-lea. Cea mai mare parte din ea se află încă neexcavată sub câmpuri și, ca atare, constituie cea mai mare rezervație arheologică de acest gen. Bazilica patriarhală, o clădire remarcabilă, cu un pavaj excepțional de mozaic, a jucat un rol cheie în evanghelizarea unei mari regiuni din centrul Europei.

Le Colline del Prosecco di Conegliano și Valdobbiadene

Situată în nord-estul Italiei, proprietatea include o parte din peisajul viticol din zona de producție a vinului Prosecco. Peisajul este caracterizat de dealuri „hogback”, ciglioni – mici parcele de viță de vie pe terase înguste cu iarbă – păduri, sate mici și terenuri agricole. Timp de secole, acest teren accidentat a fost modelat și adaptat de om. Începând cu secolul al XVII-lea, utilizarea ciglioni a creat un peisaj de șah special format din rânduri de viță de vie paralele și verticale cu versanții. În secolul al XIX-lea, tehnica bellussera de antrenare a viței de vie a contribuit la caracteristicile estetice ale peisajului.

Porticurile din Bologna

Proprietatea în serie cuprinde douăsprezece părți componente formate din ansambluri de portice și zonele construite înconjurătoare ale acestora, situate în Municipiul Bologna din secolul al XII-lea până în prezent. Aceste ansambluri portice sunt considerate a fi cele mai reprezentative dintre porticurile orașului, care acoperă o întindere totală de 62 km. Unele porticuri sunt construite din lemn, altele din piatră sau cărămidă, precum și din beton armat, acoperind drumuri, piețe, poteci și alei, fie pe una, fie pe ambele părți ale unei străzi. Proprietatea include clădiri cu porticat care nu formează un continuum structural cu alte clădiri și, prin urmare, nu fac parte dintr-o pasarelă sau un pasaj acoperit cuprinzător. Porticurile sunt apreciate ca alei adăpostite și locații privilegiate pentru activități comerciale. În secolul al XX-lea, utilizarea betonului a permis înlocuirea arcadelor tradiționale boltite cu noi posibilități de construcție și a apărut un nou limbaj arhitectural pentru porticuri, așa cum este exemplificat în cartierul Barca. Împreună, porticurile selectate reflectă diverse tipologii, funcții urbane și sociale și faze cronologice. Definite drept proprietate privată de uz public, porticurile au devenit o expresie și un element al identității urbane a Bologna.

Biserica și Mănăstirea Dominicană Santa Maria delle Grazie cu „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci

Trapeza Mănăstirii Santa Maria delle Grazie face parte integrantă din acest complex arhitectural, început la Milano în 1463 și reelaborat la sfârșitul secolului al XV-lea de Bramante. Pe peretele de nord se află Cina cea de Taină, capodopera de neegalat pictată între 1495 și 1497 de Leonardo da Vinci, a cărui lucrare urma să anunțe o nouă eră în istoria artei.

Centrul istoric din San Gimignano

„San Gimignano delle belle Torri” se află în Toscana, la 56 km sud de Florența. A servit ca un important punct de releu pentru pelerinii care călătoreau către sau dinspre Roma pe Via Francigena. Familiile de patricieni care controlau orașul au construit în jur de 72 de case-turn (unele înalte până la 50 m) ca simbol al bogăției și puterii lor. Deși doar 14 au supraviețuit, San Gimignano și-a păstrat atmosfera și aspectul feudal. Orașul are, de asemenea, câteva capodopere ale artei italiene din secolele al XIV-lea și al XV-lea.

Crespi d'Adda

Crespi d'Adda din Capriate San Gervasio din Lombardia este un exemplu remarcabil al „orașelor companiei” din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, construite în Europa și America de Nord de către industriașii luminați pentru a satisface nevoile muncitorilor. Situl este încă remarcabil de intact și este parțial folosit în scopuri industriale, deși condițiile economice și sociale în schimbare îi amenință acum supraviețuirea.

Monumentele creștine timpurii din Ravenna

Ravenna a fost reședința Imperiului Roman în secolul al V-lea și apoi a Italiei bizantine până în secolul al VIII-lea. Are o colecție unică de mozaicuri și monumente creștine timpurii. Toate cele opt clădiri – Mausoleul Galla Placidia, Baptisteriul Neonian, Bazilica Sant'Apollinare Nuovo, Baptisteriul Arian, Capela Arhiepiscopală, Mausoleul lui Teodoric, Biserica San Vitale și Bazilica Sant'Apollinare in Classe – au fost construite în secolele al V-lea și al VI-lea. Ei arată o mare abilitate artistică, inclusiv un amestec minunat de tradiție greco-romană, iconografie creștină și stiluri orientale și occidentale.

Grădina Botanică (Orto Botanico), Padova

Prima grădină botanică din lume a fost creată la Padova în 1545. Ea își păstrează încă aspectul original – o parcelă centrală circulară, simbolizând lumea, înconjurată de un inel de apă. Ulterior s-au adăugat și alte elemente, unele arhitecturale (intrări ornamentale și balustrade) și unele practice (instalații de pompare și sere). Continuă să-și servească scopul inițial ca centru de cercetare științifică.

Vila Romana del Casale

Exploatarea rurală de către romani este simbolizată de Villa Romana del Casale (în Sicilia), centrul marii moșii pe care s-a întemeiat economia rurală a Imperiului de Vest. Vila este una dintre cele mai luxoase de acest gen. Este deosebit de remarcabil pentru bogăția și calitatea mozaicurilor care decorează aproape fiecare cameră; sunt cele mai fine mozaicuri in situ din lumea romană.

Su Nuraxi di Barumini

La sfârșitul mileniului II î.Hr., în epoca bronzului, pe insula Sardinia s-a dezvoltat un tip special de structură defensivă cunoscută sub numele de nuraghi (pentru care nu există nicio paralelă în altă parte în lume). Complexul este format din turnuri de apărare circulare sub formă de trunchi de con construite din piatră îmbrăcată, cu camere interioare boltite în corbele. Complexul de la Barumini, care a fost extins și consolidat în prima jumătate a mileniului I sub presiunea cartagineză, este cel mai bun și mai complet exemplu al acestei forme remarcabile de arhitectură preistorică.

Vila Adriana (Tivoli)

Vila Adriana (la Tivoli, langa Roma) este un complex exceptional de cladiri clasice create in secolul al II-lea d.Hr. de imparatul roman Hadrian. Combină cele mai bune elemente ale moștenirii arhitecturale a Egiptului, Greciei și Romei sub forma unui „oraș ideal”.

Assisi, Bazilica San Francesco și alte situri franciscane

Assisi, un oraș medieval construit pe un deal, este locul de naștere al Sfântului Francisc, strâns asociat cu opera Ordinului Franciscan. Capodoperele sale de artă medievală, cum ar fi Bazilica San Francesco și picturile lui Cimabue, Pietro Lorenzetti, Simone Martini și Giotto, au făcut din Assisi un punct de referință fundamental pentru dezvoltarea artei și arhitecturii italiene și europene.

Villa d'Este, Tivoli

Villa d'Este din Tivoli, cu palatul și grădina sa, este una dintre cele mai remarcabile și cuprinzătoare ilustrații ale culturii renascentiste la cea mai rafinată. Designul său inovator împreună cu componentele arhitecturale din grădină (fântâni, bazine ornamentale etc.) fac din acesta un exemplu unic de grădină italiană din secolul al XVI-lea. Villa d'Este, unul dintre primii giardini delle meraviglie, a fost un model timpuriu pentru dezvoltarea grădinilor europene.

Necropole etrusce din Cerveteri și Tarquinia

Aceste două mari cimitire etrusce reflectă diferite tipuri de practici funerare din secolul al IX-lea până în secolul I î.Hr. și sunt mărturie despre realizările culturii etrusce. Care de-a lungul a nouă secole a dezvoltat cea mai veche civilizație urbană din nordul Mediteranei. Unele dintre morminte sunt monumentale, tăiate în stâncă și acoperite de tumuli (movile funerare) impresionante. Multe au sculpturi pe pereți, altele au picturi murale de o calitate remarcabilă. Necropola de lângă Cerveteri, cunoscută sub numele de Banditaccia, conține mii de morminte organizate într-un plan de oraș, cu străzi, piețe și cartiere. Situl conţine tipuri foarte diferite de morminte: tranşee tăiate în stâncă; tumuli; iar unele, tot sculptate în stâncă, în formă de colibe sau case cu o multitudine de detalii structurale. Acestea oferă singurele dovezi supraviețuitoare ale arhitecturii rezidențiale etrusce. Necropola din Tarquinia, cunoscută și sub numele de Monterozzi, conține 6.000 de morminte tăiate în stâncă. Este renumit pentru cele 200 de morminte pictate, dintre care cele mai vechi datează din secolul al VII-lea î.Hr.

Genova: Le Strade Nuove și sistemul Palazzi dei Rolli

Strade Nuove și sistemul Palazzi dei Rolli din centrul istoric al Genovai datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, când Republica Genova era la apogeul puterii sale financiare și maritime. Situl reprezintă primul exemplu din Europa de proiect de dezvoltare urbană parcelat de o autoritate publică într-un cadru unitar și asociat unui anumit sistem de „cazare publică” în reședințe private, așa cum a fost decretat de Senat în 1576. Situl include un ansamblu de palate renascentiste și baroc de-a lungul așa-numitelor „străzi noi” (Strade Nuove). Palazzi dei Rolli oferă o varietate extraordinară de soluții diferite, dobândind o valoare universală în adaptarea la caracteristicile particulare ale sitului și la cerințele unei organizații sociale și economice specifice. Ele oferă, de asemenea, un exemplu original de rețea publică de reședințe private destinate să găzduiască vizite de stat.

Longobarzii în Italia. Locurile puterii (568-774 d.Hr.)

Longobarzii din Italia, Locuri de putere, 568 - 774 d.Hr. cuprinde șapte grupuri de clădiri importante (inclusiv cetăți, biserici și mănăstiri) în întreaga Peninsula Italiană. Ei mărturisesc realizările înalte ale lombarzilor, care au migrat din nordul Europei și și-au dezvoltat propria cultură specifică în Italia, unde au stăpânit peste vaste teritorii în secolele VI-VIII. Sinteza lombardă a stilurilor arhitecturale a marcat trecerea de la Antichitate la Evul Mediu european, bazându-se pe moștenirea Romei Antice, spiritualitatea creștină, influența bizantină și nordul Europei germanice. Proprietatea în serie mărturisește rolul major al lombarzilor în dezvoltarea spirituală și culturală a creștinismului european medieval, în special prin întărirea mișcării monahale.

Muntele Etna

Muntele Etna este un sit emblematic cuprinzând 19.237 de hectare nelocuite în partea cea mai înaltă a Muntelui Etna, pe coasta de est a Siciliei. Muntele Etna este cel mai înalt munte al insulei mediteraneene și cel mai activ stratovulcan din lume. Istoria eruptivă a vulcanului poate fi urmărită cu 500.000 de ani și au fost documentați cel puțin 2.700 de ani din această activitate. Activitatea eruptivă aproape continuă a Muntelui Etna continuă să influențeze vulcanologia, geofizica și alte discipline ale științelor Pământului. Vulcanul susține, de asemenea, ecosisteme terestre importante, inclusiv flora și fauna endemice, iar activitatea sa îl face un laborator natural pentru studiul proceselor ecologice și biologice. Gama diversă și accesibilă de caracteristici vulcanice, cum ar fi craterele de vârf, conurile de cenuşă, fluxurile de lavă și depresiunea Valle de Bove au făcut din situl o destinație primordială pentru cercetare și educație.

Ciclurile de frescă din Padova din secolul al XIV-lea

Această proprietate este compusă din opt complexe de clădiri religioase și seculare, în cadrul orașului istoric cu ziduri Padova, care găzduiesc o selecție de cicluri de frescă pictate între 1302 și 1397 de diferiți artiști pentru diferite tipuri de patroni și în cadrul clădirilor cu funcții diverse. Cu toate acestea, frescele mențin o unitate de stil și conținut. Acestea includ ciclul de fresce Capela Scrovegni al lui Giotto, considerat a fi marcat începutul unei dezvoltări revoluționare în istoria picturii murale, precum și alte cicluri de fresce ale diferiților artiști, și anume Guariento di Arpo, Giusto de' Menabuoi, Altichiero da Zevio, Jacopo. Avanzi și Jacopo da Verona. Ca grup, aceste cicluri de frescă ilustrează modul în care, de-a lungul unui secol, arta frescă s-a dezvoltat de-a lungul unui nou impuls creativ și a înțelegerii reprezentării spațiale.

Portovenere, Cinque Terre și insulele (Palmaria, Tino și Tinetto)

Coasta Liguriană dintre Cinque Terre și Portovenere este un peisaj cultural de mare valoare peisagistică și culturală. Dispunerea și dispunerea orașelor mici și modelarea peisajului înconjurător, depășind dezavantajele unui teren abrupt și denivelat, încapsulează istoria continuă a așezărilor umane în această regiune în ultimul mileniu.

Desene în stâncă în Valcamonica

Valcamonica, situată în câmpia Lombardiei, are una dintre cele mai mari colecții de petroglife preistorice din lume – peste 140.000 de simboluri și figuri sculptate în stâncă pe o perioadă de 8.000 de ani și ilustrând teme legate de agricultură, navigație, război și magie.

Sassi și Parcul Bisericilor Rupestre din Matera

Acesta este cel mai remarcabil exemplu intact de așezare troglodită din regiunea mediteraneană, perfect adaptată terenului și ecosistemului său. Prima zonă locuită datează din Paleolitic, în timp ce așezările ulterioare ilustrează o serie de etape semnificative din istoria omenirii. Matera se află în regiunea de sud a Basilicatei.

Orașul Vicenza și vilele palladiene din Veneto

Fondată în secolul al II-lea î.Hr. în nordul Italiei, Vicenza a prosperat sub stăpânirea venețiană de la începutul secolului al XV-lea până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Lucrarea lui Andrea Palladio (1508–80), bazată pe un studiu detaliat al arhitecturii romane clasice, conferă orașului aspectul său unic. Clădirile urbane ale lui Palladio, precum și vilele sale, împrăștiate în toată regiunea Veneto, au avut o influență decisivă asupra dezvoltării arhitecturii. Opera sa a inspirat un stil arhitectural distinct, cunoscut sub numele de Palladian, care s-a răspândit în Anglia și alte țări europene, precum și în America de Nord.

Trulli din Alberobello

Trulli, locuințe din calcar găsite în regiunea de sud a Puglia, sunt exemple remarcabile de construcție de gips-carton (fără mortar), o tehnică de construcție preistorică încă folosită în această regiune. Trulli-urile sunt alcătuite din bolovani de calcar prelucrați grosier, adunați de pe câmpurile învecinate. În mod caracteristic, acestea prezintă acoperișuri piramidale, cupole sau conice, construite din plăci de calcar corbelate.

Catedrala, Torre Civica și Piazza Grande, Modena

Magnifica catedrală din secolul al XII-lea din Modena, opera a doi mari artiști (Lanfranco și Wiligelmus), este un exemplu suprem de artă romanică timpurie. Cu piața sa și turnul înalt, mărturisește credința constructorilor săi și puterea dinastiei Canossa care a comandat-o.

Parcul Național Cilento și Vallo di Diano cu siturile arheologice Paestum și Velia și Certosa di Padula

Cilento este un peisaj cultural remarcabil. Grupurile dramatice de sanctuare și așezări de-a lungul celor trei creste muntoase est-vest descriu în mod viu evoluția istorică a zonei: a fost o rută majoră nu numai pentru comerț, ci și pentru interacțiunea culturală și politică în timpul perioadelor preistorice și medievale. Cilento a fost, de asemenea, granița dintre coloniile grecești din Magna Grecia și popoarele indigene etrusce și lucane. Acolo se găsesc rămășițele a două orașe mari din epoca clasică, Paestum și Velia.

Sacri Monti din Piemont și Lombardia

Cei nouă Sacri Monti (Munți Sacri) din nordul Italiei sunt grupuri de capele și alte caracteristici arhitecturale create la sfârșitul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea și dedicate diferitelor aspecte ale credinței creștine. Pe lângă semnificația lor spirituală simbolică, ele sunt de o mare frumusețe în virtutea priceperii cu care s-au integrat în peisajul natural din jur de dealuri, păduri și lacuri. De asemenea, ele adăpostesc mult material artistic important sub formă de picturi murale și statuare.

Mantua si Sabbioneta

Mantua și Sabbioneta reprezintă două aspecte ale urbanismului renascentist: Mantua arată reînnoirea și extinderea unui oraș existent, în timp ce la aproximativ 30 km distanță, Sabbioneta reprezintă implementarea teoriilor perioadei despre planificarea orașului ideal. În mod obișnuit, aspectul orașului Mantua este neregulat, cu părți regulate care arată diferite etape ale creșterii sale începând cu perioada romană și include multe clădiri istorice, printre care o rotondă din secolul al XI-lea și un teatru baroc. Sabbioneta, creată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea sub domnia lui Vespasiano Gonzaga Colonna, poate fi descrisă ca un oraș cu o singură perioadă și are o rețea în unghi drept. Ambele orașe oferă mărturii excepționale ale realizărilor urbane, arhitecturale și artistice ale Renașterii, legate prin viziunile și acțiunile familiei domnitoare Gonzaga. Cele două orașe sunt importante pentru valoarea arhitecturii lor și pentru rolul lor proeminent în diseminarea culturii renascentiste. Idealurile Renașterii, promovate de familia Gonzaga, sunt prezente în morfologia și arhitectura orașelor.

Dolomiții

Situl Dolomiților cuprinde un lanț muntos din nordul Alpilor italieni, numărând 18 vârfuri care se ridică la peste 3.000 de metri și acoperă 141.903 ha. Prezintă unele dintre cele mai frumoase peisaje montane de oriunde, cu pereți verticali, stânci abrupte și o densitate mare de văi înguste, adânci și lungi. O proprietate în serie a nouă zone care prezintă o diversitate de peisaje spectaculoase de importanță internațională pentru geomorfologie marcate de turle, vârfuri și pereți de stâncă, situl conține, de asemenea, forme de relief glaciare și sisteme carstice. Se caracterizează prin procese dinamice cu frecvente alunecări de teren, inundații și avalanșe. Proprietatea prezintă, de asemenea, unul dintre cele mai bune exemple de conservare a sistemelor de platforme carbonatice mezozoice, cu înregistrări fosile.

Vile și grădini Medici în Toscana

Douăsprezece vile și două grădini răspândite în peisajul toscan alcătuiesc acest sit care depune mărturie despre influența pe care familia Medici a exercitat-o asupra culturii europene moderne prin patronajul artelor. Construite între secolele al XV-lea și al XVII-lea, ele reprezintă un sistem inovator de construcție în armonie cu natura și dedicat petrecerii timpului liber, artei și cunoașterii. Vilele întruchipează o formă și o funcție inovatoare, un nou tip de reședință princiară care se deosebește atât de fermele deținute de bogații florentini ai perioadei, cât și de puterea militară a castelelor baronale. Vilele Medici formează primul exemplu al conexiunii dintre arhitectură, grădini și mediu și au devenit o referință de durată pentru reședințele princiare din întreaga Italie și Europa. Grădinile lor și integrarea în mediul natural au contribuit la dezvoltarea aprecierii peisajului caracteristic Umanismului și Renașterii.

Palermo arabo-normandă și bisericile catedrale din Cefalú și Monreale

Situat pe coasta de nord a Siciliei, Palermo arabo-normandă cuprinde o serie de nouă structuri civile și religioase datând din epoca regatului normand al Siciliei (1130-1194): două palate, trei biserici, o catedrală, un pod, precum precum și catedralele din Cefalú și Monreale. Colectiv, ele sunt un exemplu de sincretism social-cultural între culturile occidentale, islamice și bizantine de pe insulă, care a dat naștere la noi concepte de spațiu, structură și decor. De asemenea, ele mărturisesc coexistența fructuoasă a oamenilor de origini și religii diferite (musulman, bizantin, latin, evreu, lombard și francez).