Turcia este unul din cele mai vechi și fascinante state din Orientul Mijlociu. Turcia este o destinație turistică atât pentru aventurieri cât și pentru cei care caută relaxare. Turcia este una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume. O tara care iti ofera experiente culinare unice, plaje idilic de pe locuri variate, o cultura atragatoare si o istorie fascinanta. Turcia are o moștenire culturală foarte diversă datorită locației sale la un capăt al Asiei și Europei, care include diferite religii. Turcia are una dintre cele mai frumoase coaste cu multe plaje unde îți poți petrece zilele de vară. Este o destinație turistică foarte populară pentru cultura, experiențele culinare și tradițiile sale. Republica Turcia este o țară care are multe de oferit. Este singura țară situata atât in Europa, cât și in Asia și oferă turistului său o gamă variată de experiențe.
Turcia este una dintre cele mai interesante destinații de vizitat din Europa. Cu bucătăria sa rafinată, cultura diversă și peisajele uluitoare, vei fi cucerit de Turcia după prima ta vizită. Turcia este o țară întinsă, plină de peisaje diverse, de la coasta aridă a Mediteranei până la vârfurile înzăpezite ale Muntelui Ararat. Explorați această geografie și multe altele cu acest ghid de călătorie în Turcia. Dacă ești în căutarea locului perfect pentru a-ți petrece vacanța, atunci Turcia ar trebui să fie destinația ta finală. Aici veți găsi nenumărate minuni precum orașele vibrante Istanbul și Ankara, apele cristaline ale Rivierei Turciei, Muntele Nemrut.
Turcia este o țară de o mare frumusețe naturală și o cultură bogată. Există multe destinații în Turcia pe care turiștii le pot vizita. În această secțiune, ne vom uita la primele patru cele mai populare destinații din Turcia. Istanbul, cel mai populat oraș din Turcia și al doilea cel mai populat oraș din Europa, este un centru cultural și economic pentru întreaga regiune. Este o destinație în care fuziunea culturală este vie.
Turcia este o țară din partea de sud a Eurasiei. Se mărginește cu opt țări: Bulgaria, Grecia, Georgia, Armenia, Iran, Irak, Siria și Marea Mediterană. Țara are, de asemenea, un țărm la Marea Egee și are granițe terestre cu Irakul și Siria. Turcia este o țară transcontinentală cu cea mai mare parte a teritoriului său în Asia și o porțiune mai mică pe continentul european. Turcia are o coastă de-a lungul ambelor maluri ale Mării Mediterane. Citește mai departe.
Capitala este Ankara. Suprafața Turciei este de 783,2 mile pătrate. Are o populație de peste 78 de milioane de oameni. Există mai mult de 10 limbi majore vorbite în Turcia. Unele dintre aceste limbi sunt turcă, kurdă (kurdă), arabă (arabă). Turca este limba oficială a Turciei.
Turcia este o țară în care poți experimenta magia atât a culturii orientale, cât și a celor occidentale. Are o coastă de aproximativ 1500 km și 47 de insule. Istoria țării datează din epoca bronzului și se întinde pe multe zone diverse, inclusiv ruine ale orașului, băi termale, moschei, palate imperiale și alte situri istorice. Marea Egee și Marea Mediterană fac din Turcia o locație ideală pentru sporturi nautice și scufundări, în timp ce regiunile sale muntoase oferă schi iarna și drumeții vara. Plajele sale sunt destinații populare pentru turiști pe tot parcursul anului. Citește mai departe.
Turismul în Turcia este în plină expansiune, regiunile de coastă Alanya, Antalya și Kemer, toate devenind destinații populare. Coastele și orașele de pe litoral ale Turciei sunt destinații turistice populare. Există diverse plaje de care să te bucuri, cum ar fi Kastellorizo, Alanya și Antalya. Ruinele civilizațiilor antice pot fi găsite de-a lungul coastei Turciei. Istanbul este un oraș cu o istorie și o cultură bogate. Acesta găzduiește multe moschei cu arhitectură unică și băi termale faimoase, unde vă puteți relaxa după o zi de explorare a obiectivelor turistice ale orașului.
Ankara este capitala Turciei și al doilea oraș ca mărime din țară. Ankara a devenit capitală de provincie în 1869. Orașul are o populație de 4,95 milioane de locuitori și este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Europa și din lume. Această secțiune oferă o introducere despre Ankara, geografia și demografia acesteia, precum și câteva informații despre istoria și cultura Ankarei. Ankara este capitala Turciei. Este al doilea cel mai populat oraș al țării după Istanbul. Ankara se află în centrul regiunii Anatolia a Turciei, la o altitudine de 1.950 de metri (6.400 de picioare). Citește mai departe.
Orașul este una dintre cele mai vechi așezări din toată Asia Mică și a fost înființată ca o așezare hitită în jurul anului 3000 î.Hr. Hitiții au fost înlocuiți de frigieni despre care se crede că au fost strămoșii majorității grecilor) și apoi a fost ocupat succesiv de asirieni, perși, greci și romani. După valuri succesive de ocupație străină (arabi, turci selgiucizi), Alparslan a fost numit conducător în 1298. El a fondat o nouă capitală la fața locului, pe care a numit-o Ankara după propriul său nume.
Ankara este situată în centrul vieții politice și economice a Turciei și servește drept principal centru industrial și comercial al țării. Istoria Ankarei începe din 1827 când a fost numită Akşehir, adică „oraș alb” în turcă. A devenit un centru pentru oameni din toată Anatolia care doreau să lucreze în administrația Imperiului Otoman pentru că avea mai multe oportunități economice decât alte orașe la acea vreme. Capitala Turciei este Ankara unde veți găsi Muzeul Hagia Sofia care a fost construit de Imperiul Otoman cu sute de ani în urmă, ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai vechi clădiri din lume.
Bodrum este un oraș stațiune de pe coasta Turciei cu peste două sute de ani de istorie ca destinație populară de vacanță pentru vest-europenii care caută soare de vară. Orașul a fost popular printre călători încă din antichitate, deoarece a fost cândva unul dintre regatele Halicarnas sub stăpânirea persană. Astăzi are un aeroport internațional care face ușor să zboare din toată Europa sau din alte țări. Citește mai departe.
Riviera turcească, cunoscută și sub numele de Coasta Turcoazului, oferă o mare varietate de atracții turistice și oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de cultura turcă. Linia de coastă a acestei regiuni merge de la Izmir până la Antalya și oferă multă frumusețe naturală. Marea Mediterană și Marea Egee se întâlnesc în această regiune, ceea ce înseamnă că oamenii pot înota în două mări simultan. Apa este, de asemenea, suficient de caldă pentru a înota tot timpul anului.
Există câteva atracții turistice majore aici, cum ar fi Istanbul, Bodrum, Antalya, Alanya și Cappadocia. Istanbul este unul dintre cele mai sofisticate orașe din Turcia și încă își păstrează semnificația istorică uluitoare. Bodrum a fost locuit în timpurile preistorice, dar apoi s-a dezvoltat într-un important centru comercial în timpul erei romane.
Turcia este o țară grozavă pentru o vacanță la plajă. Are câteva stațiuni de pe litoral, inclusiv Bodrum, Antalya și Alanya. Pentru cei care preferă munții, există frumosul Kemer în regiunea mediteraneană. Ankara, capitala Turciei, merită și ea vizitată, deoarece găzduiește multe situri istorice, cum ar fi moschei și palate. De asemenea, are o nouă dezvoltare impresionantă pe care o puteți vizita numită Băile Termale Hacibektas.
Mâncarea tradițională turcească este o fuziune de arome din Orientul Mijlociu, Europa de Est și Marea Mediterană. Unele mâncăruri turcești sunt Doner Kebab (un tip de gustare cu miel sau pui) și Turkish Delight (o dulceață asemănătoare cu fistic cu fistic). Deliciul turcesc este o cofetărie asemănătoare unei bomboane cu fistic. A fost creat pentru prima dată în Turcia în secolul al XVII-lea și de atunci a fost popular acolo. Alte mâncăruri turcești populare includ doner kebab (un tip de gustare cu miel sau pui) și baklava (un desert făcut din straturi de patiserie umplute cu nuci tocate, sirop de zahăr și uneori miere). Mâncarea tradițională turcească cuprinde o gamă largă de mâncăruri regionale și naționale, inclusiv kebab și alte preparate din carne la grătar sau prăjită, pilaf-uri de orez, tocane, legume și salate. Turcii își iau cafeaua în serios – folosesc boabe de cafea prăjite măcinate pentru cafea, spre deosebire de pudra de cafea instant. Citește mai departe.
Există o mulțime de mâncăruri tradiționale turcești care au multă istorie și diferite variații. Precum doner kebab, Turkish Delight, Baklava, Cafea turcească, Menemen, Kunefe și multe altele. Primul tip de mâncare tradițională turcească este Doner Kebab, care este un fel de mâncare din carne prăjită. Este făcută din felii subțiri de carne condimentată stivuite una peste alta pe un scuipat sau un grătar vertical de rotisor. Carnea fiartă din fiecare felie este tăiată una câte una, pe măsură ce se gătește cu puțină grăsime pentru a nu se usca următoarea. Prima variantă este shish kebab de pui, care constă din fâșii de piept de pui marinat, dezosat și fără piele, care sunt alternate cu ceapă tăiată rondele sau bucăți pe o frigărui.
Istoria Turciei este lungă, complicată și plină de conflicte. Odată cu prăbușirea Imperiului Otoman în 1922, Turcia s-a format sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk. Cel mai recent trecut al țării a fost tulburat de instabilitate politică și terorism. Citește mai departe.
Istoria acestei țări merge înapoi până în 1071 î.Hr. când a fost înființată de frigieni, dar abia în jurul anului 330 î.Hr. când Alexandru cel Mare a cucerit-o și a făcut-o parte din imperiul său. După moartea sa, acest stat a devenit parte a Imperiului Roman până în secolul al VII-lea d.Hr. când turcii au început să se stabilească în Anatolia. În 1453, turcii otomani au cucerit orașul Constantinopol și l-au redenumit Istanbul. Această cucerire a făcut ca multe alte țări să cadă sub dominația turcă, inclusiv Grecia, Bulgaria, România, Serbia și Muntenegru.
Turcia are o populație mare, cu o vârstă medie de 29 de ani. Aproape 70% dintre cetățenii săi sunt musulmani, ceea ce se datorează amestecului dintre turcii care au fost convertiți la islam în timpul Imperiului Otoman și turcii care au migrat din Asia Centrală în timpul migrațiilor turcești din secolul al X-lea d.Hr. Populația este predominant rurală, cu aproximativ 3 milioane de oameni care trăiesc în zone metropolitane mai mari, cum ar fi Istanbul.
Clima Turciei depinde de regiunea pe care o vizitați. Clima din regiunea Mării Negre este relativ blândă și uscată. Cel mai bun moment pentru a vizita această regiune ar fi vara, când este plăcut cald și uscat. Lunile de iarnă sunt mult mai reci, atingând temperaturi de până la -10 grade Celsius. Coasta mediteraneană are o climă mult mai caldă decât regiunea Mării Negre, cu temperaturi medii în jur de 20 de grade Celsius în timpul verii și 10 grade Celsius în timpul iernii. Ne puteți aștepta să vedeți ploi mai des decât nu în această zonă, ceea ce aduce ploi abundente în lunile de toamnă, între septembrie și noiembrie. Partea de est a Turciei are vreme continentală, cu ierni foarte reci care pot ajunge până la -40 de grade Celsius sau mai puțin! Cel mai bun moment pentru a vizita această regiune ar fi vara. Citește mai departe.
Turcia este o țară care are o climă foarte diversă. Există multe lucruri diferite de făcut în Turcia, dar unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont este locația. Există două locații diferite - regiunea de coastă și regiunea podișului interior. Regiunea de coastă are o vreme mediteraneană, în timp ce regiunea de podiș interior are un tip de vreme mai continental.
Turcia este o destinație turistică populară și sunt mulți oameni care o vizitează în fiecare an pentru cultura și natura sa. Cu toate acestea, există și unii oameni care vizitează pentru că doresc să evadeze din sezonul de iarnă al țării lor pentru câteva luni sau mai mult. Dacă doriți să vizitați în timpul sezonului de vară al Turciei, atunci ar trebui să știți că durează doar aproximativ două luni în fiecare an, așa că dacă nu vă place căldura, atunci ar trebui să fiți atenți. Clima Turciei este un climat subtropical cu patru anotimpuri. Țara are o coastă mediteraneană și este înconjurată de Marea Neagră, Marea Egee și Marea Marmara. Cel mai bun moment pentru a vizita Turcia ar fi în lunile de vară din iunie până în septembrie.
Turcia încearcă să-și îmbunătățească sistemul de transport investind în autostrăzi, căi ferate, porturi și aeroporturi. Infrastructura de transport a Turciei rămâne încă în urma altor economii emergente de dimensiuni similare. Țara are una dintre cele mai scăzute rate din lume de deținere de automobile și camioane și cele mai mari rate de utilizare a transportului public. Nu este un secret pentru nimeni că Turcia este o țară în dezvoltare rapidă. Pentru a face față acestei dezvoltări rapide, Turcia a investit mulți bani în infrastructura sa. Citește mai departe.
Sectorul construcțiilor din Turcia a crescut cu o rată de 7% anual în perioada 2001-2008 și se preconizează că va crește cu o rată medie de 3,5% anual în perioada 2009-2015. Din 2012 până în 2014, guvernul a investit 14 miliarde de dolari în infrastructura de transport, precum și 13 miliarde de dolari în infrastructura energetică. În ianuarie 2015, guvernul turc a anunțat planuri de a investi încă 90 de miliarde de dolari în următorii cinci ani în proiecte de infrastructură de transport, energie și comunicații, precum și în alte sectoare precum turismul și energia regenerabilă.
Infrastructura din Turcia a fost folosită de ani de zile. Guvernul turc a lucrat la infrastructura țării și a făcut îmbunătățiri semnificative în acest sector. Acesta este motivul pentru care Turcia s-a clasat printre primele 20 de țări cu cea mai îmbunătățită infrastructură. Ministerul Turc al Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor a implementat o nouă strategie cu scopul final de a face posibil ca cetățenii turci să aibă acces la servicii de transport mai bune, ceea ce va duce la reducerea congestionării traficului în zonele urbane. Ministerul Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor din Turcia a dezvoltat un nou plan strategic cu obiective care vizează îmbunătățirea serviciilor de transport cu scopul final de a reduce congestionarea traficului în zonele urbane.
Fiind una dintre cele mai importante destinații turistice din lume, Turcia are multe de oferit. De la cultură și istorie la plaje și petreceri, această țară are de toate! Iată o listă cu cele mai populare destinații turistice din Turcia: Istanbul, Antalya, Cappadocia, Efes, Kusadasi
Schiul este unul dintre cele mai populare sporturi de aventură din Turcia. Sezonul de schi începe în decembrie și durează până în aprilie, când este prea cald pentru a schia. Există multe stațiuni de schi în și în jurul Istanbulului unde puteți găsi pârtii pentru fiecare nivel de schior: începător, intermediar și expert. Zăpada poate fi găsită nu doar pe munți, ci și la altitudini mai mari precum Uludag (Kursunlu), Sultan Ahmet (Beylerbeyi) și Prenses (Bostanci). Alte sporturi de aventură populare în Turcia includ: drumeții, rafting, alpinism
Turcia a făcut îmbunătățiri majore în ceea ce privește siguranța în ultimii ani. Acest lucru este evident prin faptul că țara a fost vizitată recent de mulți turiști, inclusiv americani. Cu toate acestea, încă mai au loc atacuri teroriste în Turcia, așa că străinii ar trebui să rămână vigilenți și să evite orice puncte fierbinți dacă doresc să rămână în siguranță.
Știm că mulți turci vorbesc engleza. Mulți oameni, în special cei care lucrează în industria turismului, trebuie să cunoască fluent limba engleză. Cu toate acestea, nu știm cu exactitate câți turci vorbesc engleza și ce procent din populație o vorbește fluent. Un studiu realizat de BBC Turkish a arătat că, în timp ce 50% din populația cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani vorbește un anumit nivel de engleză, doar 10% din populația de 55 de ani sau peste poate comunica destul de bine sau foarte bine. BBC a mai remarcat că, din moment ce Turcia este o societate bilingvă, cu limba turcă și arabă vorbite printre alte limbi, competența lingvistică depinde adesea de factori precum clasa și educația.
Istanbulul are multe de oferit, este un loc minunat pentru turiști pentru a vedea obiectivele istorice și pentru a experimenta cultura turcă. Diverse atracții includ mall-uri, parcuri în aer liber, moschei și cafenele în stil otoman. Istanbul este un oraș vibrant, cu oameni din întreaga lume care trăiesc și lucrează acolo. Turiștii pot găsi culturi diferite în fiecare colț al Istanbulului. Există multe situri istorice în Istanbul de văzut, cum ar fi Moscheea Sultanahmet și Palatul Topkapi. Strâmtoarea Bosfor leagă Turcia de Asia și oferă vizitatorilor vederi minunate ale împrejurimilor Istanbulului.
Turcia este o destinație turistică populară cu siturile sale istorice, siturile din Patrimoniul Mondial UNESCO și zonele climatice diverse. Există multe zboruri directe către Istanbul din orașe europene, inclusiv Londra, Paris sau Roma, în fiecare zi. Zboruri directe sunt disponibile și din Dubai sau Abu Dhabi din Orientul Mijlociu. Puteți zbura până la Ankara, dar va trebui să faceți escală la Istanbul timp de trei ore.
Dacă sunteți turist și vizitați Turcia, poate doriți să cunoașteți activitățile pe care localnicii le prețuiesc. Activități precum mersul la o cafenea, mersul la cumpărături sau o plimbare sunt foarte populare în Turcia. De asemenea, multor oameni le place să meargă la teatru pentru divertisment.
Mâncarea tradițională din Turcia este amestecul perfect de arome și culturi. De la hummus, la kebab, la baklava - nu există o bucătărie asemănătoare. Mâncarea tradițională turcească are arome din fiecare parte a lumii - este o amalgamare a diferitelor culturi.
Unele limbi vorbite în Turcia sunt turca și kurda.
Costul unei călătorii în Turcia variază în funcție de ceea ce aveți nevoie, de unde mergeți și de tipul de cazare. O călătorie în Turcia începe de obicei cu un zbor internațional. Prețurile pot varia în funcție de companie aeriană, destinație și ora călătoriei. Un zbor dus-întors de la Londra la Istanbul ar putea costa oriunde între 500 GBP și 1000 GBP, dar depinde și de alți factori, cum ar fi dacă este în scopuri de afaceri sau de agrement, programul dvs. și zborurile disponibile etc. Cazarea dvs. va afecta, de asemenea, prețul șederii dumneavoastră în Turcia, așa că este important să știți ce tip doriți înainte de a rezerva orice. Există multe opțiuni, inclusiv hoteluri de lux sau apartamente mici în orașe precum Istanbul sau Ankara etc.
Actuala capitală a Turciei este Ankara.
Bucătăria turcească este vastă și variată. A fost influențată de culturile orientale și europene. Este foarte concentrat pe legume, leguminoase, cereale, pește și uleiuri de măsline. Cel mai cunoscut fel de mâncare turcească este kebabul care este făcut din carne tocată cu o mare varietate de condimente.
Bucătăria turcească se caracterizează prin amestecarea gusturilor otomane. Imperiul Otoman s-a întins cândva până în subcontinentul indian. Acest lucru a permis Imperiului să importe condimente precum chimen, piper, cardamom, ghimbir, scorțișoară și cuișoare. Aceste arome sunt predominante în alimentele din această regiune. Felul de mâncare care reprezintă cel mai bine bucătăria turcească este nimeni altul decât kebabul. Acest fel de mâncare își are originile în Anatolia (Turcia actuală). A devenit popular în întregul imperiu deoarece era ușor de făcut și putea fi făcut cu orice carne sau legume disponibile pentru gătit la acea vreme.
Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor turcești sunt vaste. Iată câteva: imbunătățirea sănătății digestive, risc redus de boli de inima, gestionarea sănătoasă a greutății, niveluri mai ridicate de energie și claritate mentală, somn mai odihnitor
Bucătăria turcească este în mare măsură definită de influențele mediteraneene, dar felurile specifice care sunt servite depind de regiunea de origine. Această diversitate reflectă atât moștenirea culinară antică a Turciei, cât și variațiile sale moderne. Mâncărurile populare variază de la pilafs la kebab, fiecare regiune având propriul favorit. De exemplu, bucătăria anatoliană tinde să favorizeze mâncărurile bogate din miel sau vinete, în timp ce regiunile de coastă au mai multe șanse să aibă rețete pe bază de fructe de mare.
Cele mai bune luni pentru a vizita Turcia sunt lunile aprilie, mai, iunie, septembrie și octombrie. Acestea sunt lunile în care te poți bucura de vreme plăcută și poți evita aglomerația. Sezonul de vară în Turcia începe în iunie și durează până în septembrie. Acestea sunt cele mai bune luni pentru a vizita Turcia dacă doriți să evitați traficul sau aglomerația în general.
Clima regiunii Mării Negre variază în funcție de latitudine. Clima din apropierea coastei de sud este subtropicală, cu veri calde și ierni blânde.
Cultura din Turcia variază în funcție de regiunea în care vă aflați. De exemplu, în secțiunea de vest a Turciei oamenii sunt mai cosmopoliți, deoarece au fost expuși la multe culturi diferite. Cu toate acestea, în partea de est a Turciei, oamenii sunt mai tradiționaliști și conservatori. Aceste diferențe provin din locația geografică, religia și etnia regiunii.
Vremea poate fi un factor important în modul în care oamenii își trăiesc viața de zi cu zi. Vremea din Turcia, de exemplu, este adesea un subiect de discuție între turci și turiști deopotrivă. Este important de știut că vremea în Turcia poate varia foarte mult în funcție de regiunea pe care o vizitează cineva. De exemplu, există două anotimpuri principale: iarna și vara. Dacă vizitați una dintre regiunile de coastă ale Turciei, veți experimenta temperaturi calde pe tot parcursul anului, cu zile însorite și precipitații medii. Cu toate acestea, dacă vizitați una dintre regiunile muntoase sau muntoase din partea centrală sau de est a Turciei în timpul sezonului de iarnă, este posibil să experimentați temperaturi reci care scad sub punctul de îngheț, cu ploi ocazionale pe tot parcursul anului.
Recomand să vizitezi Turcia iarna. Poate că nu este cel mai bun moment pentru a vizita din cauza vremii reci, dar pentru mine, este mult mai bine decât vara. Există atât de multe lucruri pe care le poți face în timpul iernii, mai degrabă decât să stai într-o cameră cu aer condiționat.
Într-un peisaj spectaculos, sculptat în întregime de eroziune, valea Göreme și împrejurimile sale conțin sanctuare cioplite în stâncă care oferă dovezi unice ale artei bizantine în perioada post-iconoclastică. Acolo pot fi văzute și locuințe, sate troglodite și orașe subterane – rămășițele unui habitat uman tradițional datând din secolul al IV-lea.
Această proprietate este o nominalizare în serie a opt situri componente din orașul Bursa și satul din apropiere Cumalıkızık, în regiunea de sud Marmara. Site-ul ilustrează crearea unui sistem urban și rural care a stabilit Imperiul Otoman la începutul secolului al XIV-lea. Proprietatea întruchipează funcțiile cheie ale organizării sociale și economice a noii capitale care a evoluat în jurul unui centru civic. Acestea includ cartierele comerciale de khans, kulliyes (instituții religioase) care integrează moschei, școli religioase, băi publice și o bucătărie pentru săraci, precum și mormântul lui Orhan Ghazi, fondatorul dinastiei otomane. O componentă din afara centrului istoric al Bursei este satul Cumalıkızık, singurul sat rural din acest sistem care arată furnizarea de sprijin hinterland pentru capitală.
Acest sit se înalță deasupra Câmpiei Bakirçay din regiunea Mării Egee a Turciei. Acropola din Pergamon a fost capitala dinastiei elenistice Attalid, un centru major de învățare în lumea antică. Temple monumentale, teatre, stoa sau porticuri, gimnaziu, altar și biblioteca au fost așezate pe terenul în pantă, înconjurat de un zid extins al orașului. Sanctuarul Kybele tăiat în stâncă se află la nord-vest pe un alt deal legat vizual de acropole. Mai târziu, orașul a devenit capitala provinciei romane din Asia, cunoscută pentru centrul său de vindecare Asclepieion. Acropola încununează un peisaj care conține movile funerare și rămășițe ale imperiilor roman, bizantin și otoman în și în jurul orașului modern Bergama, pe versanții inferiori.
Situat în sud-vestul Turciei, în valea superioară a râului Morsynus, situl este format din două componente: situl arheologic Aphrodisias și carierele de marmură la nord-est de oraș. Templul Afroditei datează din secolul al III-lea î.Hr. iar orașul a fost construit un secol mai târziu. Bogăția lui Afrodisia provenea din carierele de marmură și din arta produsă de sculptorii săi. Străzile orașului sunt aranjate în jurul mai multor structuri civice mari, care includ temple, un teatru, o agora și două complexe de băi.
Această regiune a Anatoliei a fost cucerită de turci la începutul secolului al XI-lea. În 1228–29, Emirul Ahmet Shah a fondat o moschee, cu spitalul alăturat, la Divrigi. Moscheea are o singură cameră de rugăciune și este încoronată de două cupole. Tehnica extrem de sofisticată a construcției bolților și un tip creativ și exuberant de sculptură decorativă – în special pe cele trei uși, în contrast cu pereții neîmpodobiți din interior – sunt caracteristicile unice ale acestei capodopere a arhitecturii islamice.
Din secolul al XIII-lea până la apariția căii ferate la începutul secolului al XX-lea, Safranbolu a fost o importantă stație de rulote pe principala rută comercială Est-Vest. Moscheea Veche, Baia Veche și Süleyman Pasha Medrese au fost construite în 1322. În timpul apogeului său din secolul al XVII-lea, arhitectura lui Safranbolu a influențat dezvoltarea urbană în mare parte a Imperiului Otoman.
Troia, cu cei 4.000 de ani de istorie, este unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume. Primele săpături de pe sit au fost întreprinse de celebrul arheolog Heinrich Schliemann în 1870. În termeni științifici, rămășițele sale extinse sunt cea mai semnificativă demonstrație a primului contact dintre civilizațiile Anatoliei și lumea mediteraneană. Mai mult, asediul Troiei de către războinicii spartani și ahei din Grecia în secolul al XIII-lea sau al XII-lea î.Hr., imortalizat de Homer în Iliada, a inspirat de atunci mari artiști creatori din întreaga lume.
Moscheea pătrată, cu o singură cupolă mare și patru minarete subțiri, domină orizontul fostei capitale otomane Edirne. Sinan, cel mai faimos dintre arhitecții otomani din secolul al XVI-lea, a considerat complexul, care include madrasele (școli islamice), o piață acoperită, casa cu ceas, curtea exterioară și biblioteca, ca fiind cea mai bună lucrare a sa. Decorarea interioară cu plăci Iznik din perioada de vârf a producției lor mărturisește o formă de artă care rămâne neîntrecută în acest material. Complexul este considerat a fi cea mai armonioasă expresie realizată vreodată de külliye otomană, un grup de clădiri construite în jurul unei moschei și gestionate ca o singură instituție.
Două dealuri formează situl de 37 ha de pe Podișul Anatoliei de Sud. Movila estică mai înaltă conține optsprezece niveluri de ocupație neolitică între 7400 î.Hr. și 6200 î.Hr., inclusiv picturi murale, reliefuri, sculpturi și alte caracteristici simbolice și artistice. Împreună, ei mărturisesc evoluția organizării sociale și a practicilor culturale ca oameni adaptați la o viață sedentară. Movila vestică arată evoluția practicilor culturale în perioada Calcolitică, de la 6200 î.Hr. până la 5200 î.Hr. Çatalhöyük oferă dovezi importante ale tranziției de la satele așezate la aglomerarea urbană, care a fost menținută în aceeași locație timp de peste 2.000 de ani. Are o așezare unică, fără străzi, de case grupate spate în spate, cu acces pe acoperiș în clădiri.
Cu locația sa strategică pe peninsula Bosfor, între Balcani și Anatolia, Marea Neagră și Marea Mediterană, Istanbulul a fost asociat cu evenimente politice, religioase și artistice majore de mai bine de 2.000 de ani. Capodoperele sale includ anticul Hipodrom al lui Constantin, Hagia Sophia din secolul al VI-lea și Moscheea Süleymaniye din secolul al XVI-lea, toate acum amenințate de presiunea populației, poluarea industrială și urbanizarea necontrolată.
Situl arheologic Hattusha, fosta capitală a Imperiului Hitit, se remarcă prin organizarea urbană, tipurile de construcție care s-au păstrat (temple, reședințe regale, fortificații), bogata ornamentație a Porții Leilor și a Porții Regale, și ansamblul de artă rock de la Yazilikaya. Orașul s-a bucurat de o influență considerabilă în Anatolia și nordul Siriei în mileniul II î.Hr
Mausoleul lui Antioh I (69–34 î.Hr.), care a domnit peste Commagene, un regat fondat la nord de Siria și Eufrat după destrămarea imperiului lui Alexandru, este una dintre cele mai ambițioase construcții ale perioadei elenistice. Sincretismul panteonului său și descendența regilor săi, care poate fi urmărită prin două seturi de legende, greacă și persană, este o dovadă a originii duble a culturii acestui regat.
Provenind din izvoare dintr-o stâncă de aproape 200 m înălțime cu vedere la câmpie, apele încărcate cu calcit au creat la Pamukkale (Palatul Bumbac) un peisaj ireal, format din păduri minerale, cascade pietrificate și o serie de bazine terasate. La sfârșitul secolului al II-lea î.Hr. dinastia Attalidelor, regii din Pergamon, au înființat centrul termal din Hierapolis. Ruinele băilor, templelor și ale altor monumente grecești pot fi văzute la fața locului.
Acest site este situat pe un platou retras din nord-estul Turciei, cu vedere la o râpă care formează o graniță naturală cu Armenia. Acest oraș medieval îmbină structuri rezidențiale, religioase și militare, caracteristice unui urbanism medieval construit de-a lungul secolelor de dinastii creștine și apoi musulmane. Orașul a înflorit în secolele al X-lea și al XI-lea d.Hr. când a devenit capitala regatului armean medieval al Bagratidelor și a profitat de controlul unei ramuri a Drumului Mătăsii. Mai târziu, sub suveranitatea bizantină, selgiucică și georgiană, și-a menținut statutul de importantă răscruce de drumuri pentru caravanele comerciale. Invazia mongolă și un cutremur devastator din 1319 au marcat începutul declinului orașului. Site-ul prezintă o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra evoluției arhitecturii medievale prin exemple ale aproape tuturor inovațiilor arhitecturale diferite ale regiunii între secolele VII și XIII d.Hr.
Situată în munții Germuș din sud-estul Anatoliei, această proprietate prezintă structuri megalitice monumentale rotund-ovale și dreptunghiulare ridicate de vânători-culegători în epoca neolitică preolară între 9.600 și 8.200 î.Hr. Aceste monumente au fost probabil folosite în legătură cu ritualuri, cel mai probabil de natură funerară. Stâlpii distinctivi în formă de T sunt sculptați cu imagini cu animale sălbatice, oferind o perspectivă asupra modului de viață și a credințelor oamenilor care trăiesc în Mesopotamia Superioară cu aproximativ 11.500 de ani în urmă.
Movila Arslantepe este o poveste arheologică de 30 de metri înălțime situată în câmpia Malatya, la 12 km sud-vest de râul Eufrat. Dovezile arheologice de la situl mărturisesc ocuparea acestuia din cel puțin mileniul al VI-lea î.Hr. până în perioada romană târzie. Cele mai timpurii straturi ale perioadei Uruk timpurii sunt caracterizate de case din chirpici din prima jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. Perioada cea mai proeminentă și înfloritoare a sitului a fost în perioada Calcoliticului târziu, în timpul căreia a fost construit așa-numitul complex de palate. Dovezi considerabile mărturisesc, de asemenea, perioada timpurie a Epocii Bronzului, cel mai proeminent identificată de complexul Mormântului Regal. Stratigrafia arheologică se extinde apoi la perioadele paleo-asiriană și hitită, inclusiv la nivelurile neo-hitite. Site-ul ilustrează procesele care au condus la apariția unei societăți de stat în Orientul Apropiat și a unui sistem birocratic sofisticat care precede scrisul. La fața locului au fost excavate obiecte metalice și arme excepționale, printre care și cele mai vechi săbii cunoscute până acum în lume, ceea ce sugerează începutul formelor de luptă organizată ca apanajul unei elite, care le-a expus ca instrumente ale noii lor puteri politice. .
Acest sit, care a fost capitala Liciei, ilustrează îmbinarea tradițiilor liciene și a influenței elene, în special în arta sa funerară. Inscripțiile epigrafice sunt cruciale pentru înțelegerea noastră a istoriei poporului lician și a limbii lor indo-europene.
Aflat în ceea ce a fost cândva estuarul râului Kaystros, Efesul cuprinde așezări succesive elenistice și romane fondate pe noi locații, care au urmat coasta pe măsură ce se retrăgea spre vest. Săpăturile au scos la iveală monumente mărețe ale perioadei imperiale romane, inclusiv Biblioteca lui Celsus și Teatrul Mare. Puține rămășițe din faimosul Templu al lui Artemis, una dintre „Șapte minuni ale lumii”, care a atras pelerini din întreaga Mediterană. Începând cu secolul al V-lea, Casa Fecioarei Maria, o capelă cruciformă cu cupolă la șapte kilometri de Efes, a devenit un loc important de pelerinaj creștin. Orașul antic Efes este un exemplu remarcabil de oraș-port roman, cu canal maritim și bazin portuar.
Situat pe un escarp al bazinului râului Tigru superior care face parte din așa-numitul Semilun Fertil, orașul fortificat Diyarbakır și peisajul din jur a fost un centru important încă din perioada elenistică, prin perioada romană, sasanida, bizantină, islamică și Epoca otomană până în prezent. Situl cuprinde castelul interior, cunoscut sub numele de İçkale și care include Movila Amida, și zidurile orașului Diyarbakır, lungi de 5,8 km, cu numeroasele lor turnuri, porți, contraforturi și 63 de inscripții. Site-ul include și Grădinile Hevsel, o legătură verde între oraș și Tigru, care aproviziona orașul cu hrană și apă, sursa de apă Anzele și Podul cu zece ochi.